Valtioneuvoston kanslia on tilannut riippumattoman arkistoselvityksen suomalaisten SS-miesten osallisuudesta juutalaisten ja siviilien surmaamiseen vuosina 1941–1943. Selvitystä oli vaatinut ”natsijahtaaja” Efraim Zuroff kirjeessä Suomen presidentille.

Selvityksen tekee Kansallisarkisto ja sen on määrä valmistua marraskuun loppuun mennessä. Selvityksen pohjalta päätetään, onko tarvetta jatkotoimiin. Selvityksen kustannus on enintään 69 000 euroa.

Juutalaisten asiaa ajavan ihmisoikeusjärjestö Simon Wiesenthal -keskuksen johtaja Zuroff lähestyi vuoden alussa tasavallan presidentti Sauli Niinistöä ja pyysi Suomea laatimaan selvityksen Waffen SS:n Wiking-divisioonassa vuosina 1941–1943 palvelleiden suomalaisten osuudesta juutalaisten surmaamiseen sotaretken aikana.

Zuroffille vastattiin, että Suomi tulee esille nousseiden asioiden johdosta tekemään asiasta riippumattoman, tieteelliseen tutkimukseen perustuvan selvityksen.

Zuroff on Simon Wiesenthal Centerin pääasiallinen natsirikollisten jäljittäjä. Hän lähetti presidentti Niinistölle kirjeen, jossa hän vaati Niinistöä käynnistämään selvitykset esille tulleista uusista tiedoista, vaikka se olisikin ”kivuliasta” Suomelle. Zuroff katsoi tiedot vahvaksi viitteeksi suomalaisten osallisuudesta.

Viime syksynä saatiin suomalaisia tutkimustietoja, jotka viittasivat suomalaisten, Ukrainassa SS-joukoissa palvelleiden vapaaehtoisten osallisuuteen juutalaisten joukkotuhossa. Kirjeaineiston perusteella asiaan perehtynyt dosentti André Swanström katsoo, että aiempi suomalaistutkimus on kenties silotellut suomalaisten natsijoukoissa taistelleiden vapaaehtoissotilaiden toimintaa.

Swanströmin käyttämistä arkistomateriaaleista löytyy yksittäinen viittaus siihen, että suomalaiset saattoivat osallistua juutalaisten teloituksiin. Eräs suomalainen SS-sotilas harmitteli kesällä 1941 kirjeessään, että ”juutalaisten teloittamiseen riittää kehnompikin ampumataito kuin omaamamme”. Kirjeen oli allekirjoittanut viisi muutakin suomalaista SS-miestä.

Lue myös: ”Natsijahtaaja” vaatii selvitystä presidentti Niinistöltä: Paljastiko suomalaisen SS-vapaaehtoisen kirje juutalaisten teloitukset 1941?