Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä pitää asiattomina perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavion puheita EU:sta uutena natsi-Saksana. Puheet eivät kuitenkaan saa kristillisdemokraatteja harkitsemaan uudelleen vaaliliittoa perussuomalaisten kanssa tulevissa eduskuntavaaleissa.

Maanselkä kertoo, etteivät Tavion puheet oikein avautuneet hänelle muuten kuin että perussuomalainen kansanedustaja vastustaa EU:ta ja natseja. Maanselkä korostaa, että kristillisdemokraatitkin suhtautuvat kriittisesti EU:hun ja vastustavat natseja.

”Emme mekään pidä natseista. Olemme hyvin juutalaismyönteisiä ja haluamme parantaa juutalaisten asemaa yhteiskunnan eri osa-alueilla”, Maanselkä sanoo Uudelle Suomelle.

”Kansanedustajamme Peter Östman (kd) on tehnyt kirjallisen kysymyksenkin siitä, voisiko natsitunnukset kieltää”, hän jatkaa.

Varsinaissuomalainen Tavio sanoi keskiviikkona eduskunnassa, että EU:n ”federalistit” luovat ”vain uudenlaista Neuvostoliittoa”.

”EU:n globalismi on vain uudenlaista fasismia, fasismia uudessa muodossa. Vihapuhepoliisi toimii, ja väestö vaihdetaan”, Tavio sanoi.

”Tämä provokatiivinen kielenkäyttö ei todellakaan ole asiallista. Vaaliliitto on käytännössä tekninen vaaliliitto, ja jos kaikista asioista pitäisi olla samaa mieltä kuin toinen puolue ja sitten vasta tehtäisi vaaliliitto, niin ne eivät enää eri puolueita käytännössä olisi”, Maanselkä sanoo.

”Ainakin se liike, missä me olemme mukana [Euroopan kansanpuolue EPP], suhtautuu komission puheenjohtajaehdokas Manfred Weberin suulla kriittisesti nyky-EU:hun ja aikoo rakentaa Eurooppaa kansalaisten Eurooppana eikä elitistisenä Eurooppana”, hän jatkaa.

Maanselkä korostaa, että vaaliliitto perussuomalaisten kanssa on ”teknistä yhteistyötä”.

Kristillisdemokraateilla ei ole ollut varsinaissuomalaista kansanedustajaa sitten vuoden 2007, jolloin nykyinen Sari Essayah jäi niukin naukin rannalle 57 äänen erolla Ville Niinistöön (vihr). Teknisellä vaaliliitolla perussuomalaisten kanssa puolue pyrkii vaalipiiristä takaisin eduskuntaan.

Maanselkä korostaa, että vaaliliitot ovat Varsinais-Suomessa muodostuneet perinteeksi. RKP oli edellisissä vaaleissa vaaliliitossa kokoomuksen kanssa ja kaksissa edellisissä vaaleissa keskustan kanssa.

Tavion puheet sekä perussuomalaisten ja kristillisten vaaliliiton nosti esiin myös perussuomalaisista sinisiin siirtynyt ulkoministeri Timo Soini. Hän arvioi blogissaan Tavion ”tupakoineen” vaaliliiton kristillisten kanssa.

”Kyllä siinä pientä hapanta jälkimakua voi kuvitella olevan. Ilmeisesti olisi heillekin sopinut, että olisimme menneet heidän kanssaan vaaliliittoon”, Maanselkä sanoo ja myöntää, että puolueella oli keskusteluja vaaliliitossa sinisten ja muidenkin puolueiden kanssa.

”Me emme ole koskaan olleet kauhean kranttuja tässä yhteistyössä vaan olemme aina suhtautuneet yhteistyöhön teknisinä ja taktisina vaaliliittoina”, kd:n puoluesihteeri jatkaa.

Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piirin ehdokasasettelu nousi otsikoihin, kun puolueessa oli noussut kiistaa ex-juoksija Annemari Kiekaran ehdokkuudesta. Puolueen piiriyhdistys oli asettanut ”kärkiehdokkaaksi” Pertti Vallitun, josta se ensisijaisesti toivoo kansanedustajaa. Piirin puheenjohtaja Esa Asikainen arvioi Iltalehdelle, että Kiekaralle voisi olla sopivampi tukiehdokkaan rooli, mutta pohti, ”onko hän liian tunnettu siihen”.

Maanselän mukaan Kiekara on kristillisdemokraattien ehdokas Varsinais-Suomessa.

”Varsinais-Suomesta eduskuntaan ovat ehdolla Pertti Vallittu ja Annemari Kiekara”, Maanselkä vahvistaa.

Kärki- ja tukiehdokkuus ovat vain nimellisiä rooleja, koska suomalaisessa vaalitavassa jokaisen vaalilistan eniten ääniä saaneelle lasketaan listan kaikki äänet, seuraavalle puolet, sitä seuraavalle kolmannes ja niin edelleen.