Helsingin yliopiston opiskelijaruokaloita, UniCafeita pyörittävä Ylva luopuu kokonaan naudanlihasta.

”Naudanlihan tuotannolla on rooli ilmastonmuutoksessa. Haluamme yrityksenä toimia vastuullisesti”, sanoo liiketoimintajohtaja Leena Pihlajamäki.

UniCafe myy päivässä noin 10 000 ruoka-annosta. Yliopistossa on noin 28 000 opiskelijaa. Ravintoloissa syö myös opettajia sekä ulkopuolisia, jotka maksavat täyden hinnan.

UniCafen naudanlihan menekki on ollut vuodessa 22 000 kiloa. Naudanlihasta luopuminen vähentää UniCafen hiilijalanjälkeä 240 000 hiilidioksidikilolla vuodessa. Vähennys vastaa hiilijalanjälkeä, joka syntyy noin 120:n suomalaisen ruokailusta vuodessa.

Seuraavaksi UniCafe valmistautuu vähentämään maidon käyttöä.

”Tätä me emme voi tehdä yksipuolisella päätöksellä. Kela maksaa osan kunkin opiskelijan lounaasta ja edellyttää, että ruokatarjonnassa on tietty määrä erilaisia ravintoaineita, kuten maitoa”, sanoo Ylvan toimitusjohtaja Antti Kerppola.

Pihlajamäen mukaan Unicafen käyttämällä naudanlihalla on suurempi hiilijalanjälki kuin esimerkiksi nurmiruokinnassa olleella naudanlihalla. Lounasannoksen hinta on 2,6 euro, jonka lisäksi Kela maksaa 1,94 euroa ateriaa kohden.

”Emme ole voineet nostaa lounasannoksen hintaa seitsemään vuoteen, mikä sinänsä on meille iso ongelma, kun muut kustannukset ovat kasvaneet. Nurmiruokitun naudan liha on high end -tuote, johon meillä ei ole näillä hinnoilla varaa, kuten ei myöskään lampaaseen”, sanoo Pihlajamäki.

Sosiaalisessa mediassa UniCafe on saanut jo risuja ja ruusuja sosiaalisessa mediassa.

”No, täytyy lisätä naudanlihan kulutusta. Se on minun ilmastotekoni”, pohtii Seppo Maaseudun Tulevaisuuden keskustelussa.

Suurella osalle asiakkaita naudanlihasta luopuminen ei kuitenkaan tuota tuskaa. UniCafen käyttämästä lihasta vain 15 prosenttia on nautaa ja sen suosio on laskenut kovaa vauhtia.

”Entistä useampi sekasyöjä valitsee meillä kasvisvaihtoehdon. Jos kaikkien liha-annosten kysyntä laskisi tällä vauhdilla, niin kysyntä loppuisi kymmenen vuoden kuluttua.”

Osin naudanliha korvataan muilla lihoilla, osin kasvisruuilla. UniCafe aikoo nostaa kasvis- ja vegaaniruokien 50 prosenttiin lounaista.

Kehitystä vauhditetaan Pihlajamäen mukaan uusilla, hyvän makuisilla annoksilla. Yksi uutuus on kasvispitsa, johon tulee härkäpapusuikaleita, tuoretta korianteria, sriracha-vegaanifraiche ja nachoja.