Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm vaatii, että Helsingin Sanomien lauantaina uutisoimaan ihmiskauppa- ja hyväksikäyttöepäilyyn on puututtava välittömästi. HS:n mukaan osassa nepalilaista ruokaa tarjoavissa ravintoloissa tapahtuu laajaa ja systemaattista työntekijöiden hyväksikäyttöä Suomessa.

”Esiin tulleet tapaukset ovat karmaisevia eikä niitä voi hyväksyä millään tavalla. Tähän on puututtava välittömästi. Meidän pitää turvata työntekijöiden ihmisarvo ja rehellisten yritysten kilpailuedellytykset”, Rönnholm kommentoi tiedotteessaan.

”Olemme esittäneet puolueena alipalkkauksen ja muiden työoikeuksien loukkauksien sanktiointia, veronumeron laajentamista ravintola-alalle, sähköisiä kassajärjestelmiä ja ihmisoikeuksien huolellisuusvelvoitteeseen perustuvaa yritysvastuulakia. Nämä ovat keinoja, joilla voidaan ehkäistä väärinkäytöksiä ja rikollisuutta ja tehdä työmarkkinoista aidosti reilummat”, hän jatkaa.

Rönnholmin mukaan sdp on esittänyt ohjelmissaan neljä keskeistä toimenpidettä, joilla asiaan voidaan puuttua. Ensimmäinen niistä on alipalkkauksen ja muiden työoikeuksien loukkauksien sanktioiminen.

”Ammattiliitoille tulee antaa mahdollisuus nostaa kanne työehtojen loukkauksista. Samalla työntekijöiden ja ihmiskaupan uhrien suojaaminen on varmistettava”, Rönnholm linjaa.

Toiseksi hän sanoo, että rakennusalalta tuttu veronumero tulisi laajentaa ravintola-alalle. Rönnholmin mukaan se helpottaisi työehtojen ja veronmaksun valvontaa.

Kolmas keino on sähköisten kassajärjestelmien käyttöönotto Suomessa.

”Tämä vaikeuttaisi harmaata taloutta aloilla, jossa on edelleen paljon käteiskauppaa. Sähköiset järjestelmät ovat myös avain taloushallinnon ja veroilmoittamisen automatisointiin. Verohallinto on arvioinut, että sähköiset kassajärjestelmät toisivat 120-140 miljoonan euron verotuoton vuodessa”, Rönnholm toteaa.

Neljäs kohta listalla on ihmisoikeuksien huolellisuusvelvoitteeseen perustuva yrityslaki. Vastaava laki on jo käytössä Ranskassa ja sellaista valmistellaan Alankomaissa, Saksassa ja Sveitsissä.