Helsingin poliisi otti itsenäisyyspäivänä kiinni neljä henkilöä kansallissosialistisesta Kohti vapautta –mielenosoituksesta. Poliisi perustelee kiinniottoja rikoksilta ja häiriöltä suojaamisella.

Kiinniotot liittyivät kolmeen hakaristilippuun, jotka otettiin pois Kohti vapautta -kulkueen lähdettyä liikkeelle Kaisaniemestä.

”Liput otettiin pois kokoontumislain ja poliisilain nojalla yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi”, yleisjohtaja, ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta kertoo tiedotteessa.

Poliisi ei kommentoi tässä vaiheessa mahdollisia rikosnimikkeitä.

Hakaristilippujen kantaminen on Suomessa ollut erittäin harvinaista mielenosoituskulkueissa. Esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson kuvaili tapahtumia kammottaviksi.

”Hakaristilippuja Helsingissä itsenäisyyspäivänä, todella kammottavaa. "Kansallismieliset" osoittavat itse, että kyse on natseista”, hän kommentoi Twitterissä.

Myös Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) kertoi pitävänsä ääriliikkeiden marsseja vastenmielisinä.

”Natsien marssiminen kaupungin kaduilla on vastenmielistä! Kaikki ääriliikkeiden marssit ovat vastenmielisiä, oli kyse sitten äärioikeistosta tai äärivasemmistosta”, hän kirjoitti Twitterissä.

Kohti vapautta –marssin järjesti Pohjoismainen vastarintaliike, joka on lakkautusuhan alla. Sekä käräjäoikeus että hovioikeus ovat katsoneet sen toiminnan lakien ja hyvien tapojen vastaiseksi, mutta päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Lue myös:

Poliisi takavarikoi hakaristiliput mielenosoittajilta: ”Jos kenttäjohdolla on yhtään pelisilmää, ei natseja päästetä Kallioon”

Jan Vapaavuori: ”Natsien marssiminen kaupungin kaduilla on vastenmielistä!”