Neljän oppositiopuolueen eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat julkistaneet avoimen kirjeen pääministeri Juha Sipilälle (kesk) koskien puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) käytöstä.

Niinistö arvosteli tällä viikolla kovin sanoin perustuslakiasiantuntijoita ja prosessia, jossa eduskunta päätti käyttää tiedustelulait uudelleen valiokunnissa perustuslainmukaisuuden turvaamiseksi. Niinistö on sättinyt oikeustieteen professoreita Juha Lavapuroa ja Martin Scheininiä ”perustuslakitalebaneiksi”. LUE TARKEMMIN: Ministeri Niinistöltä rajut syytökset: ”Palkkio 670–1340 €/lausunto – perustuslakitalebanit saivat tahtonsa läpi”

Aiemmin hän blogissaan otti kantaa valtioneuvoston tilaamaan selvityksen Waffen SS:n Wiking-divisioonassa vuosina 1941–1943 palvelleiden suomalaisten sotilaiden osallisuudesta SS-joukkojen rikoksiin. LUE TARKEMMIN: Puolustusministeri Niinistö lyttää SS-selvityksen: ”Epäoikeudenmukaista – Ei yhtään uutta todistetta suomalaisten sotarikoksista”

”Suomen parlamentaristisessa järjestelmässä ministerin kuuluu nauttia eduskunnan luottamusta, ei päinvastoin. On kestämätöntä, että ministeri pyrkii puuttumaan eduskunnan toimintaan erityisesti perustuslainmukaisuuden arvioinnin osalta. Samoin on kestämätöntä, että ministeri pyrkii puuttumaan historian tutkimukseen. Ministeri ei tällaisia kantoja ottaessaan voi olla yksityishenkilö, vaan hänen sanomisiaan väkisin punnitaan ministerin ja valtioneuvoston jäsenen kannanottoina niin Suomessa kuin ulkomailla. Siksi pyydämme, että hallitus pääministerin johdolla tässä kohti ottaa selkeästi kantaa siihen, onko puolustusministeri Niinistön toiminnalla ja kannanotoilla pääministerin ja hallituksen hyväksyntä”, avoimessa kirjeessä sanotaan.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet Antti Lindtman (sd), Krista Mikkonen (vihr), Aino-Kaisa Pekonen (vas) ja Thomas Blomqvist (r).

Eilen keskiviikkona pääministeri Juha Sipilä kommentoi Niinistön perustuslakiin liittyvää ulostuloa kriittisesti. Sipilä sanoi, että Jussi Niinistön kommentit ovat ”siinä rajoilla”, ovatko ne hyväksyttäviä.

”Kyllä meille on nyt äärimmäisen tärkeää se, että hallitus nauttii eduskunnan luottamusta eikä päinvastoin. Meidän hallituksen tehtävä ei ole ohjata eduskunnan toimintaa tai eduskunnan käyttämiä asiantuntijoita”, Sipilä sanoi.

LISÄÄ AIHEESTA:

Li Andersson hurjistui Jussi Niinistön puheista: ”Juha Sipilä ei voi olla hiljaa – vaientamisyritys”

”Täysin sopimatonta käytöstä ministeriltä – samaa sarjaa kuin Sipilän kaiken maailman dosentit”