Piraattipuolue on raivostunut kovista vahingonkorvauksista, joita on viime aikoina määrätty Suomessa vertaisverkkojen avulla tiedostoja levittäneille. Piraattipuolueen mukaan tekijänoikeusrikkomuksista annetut tuomiot ovat kohtuuttoman suuria ja tehottomia.

Käräjäoikeus langetti maanantaina oululaiselle miehelle 375 000 euron korvaukset ja kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen musiikin, elokuvien ja pelien luvattomasta levittämisestä internetissä. Hän oli perustanut tiedostojen jakopalvelun. Turussa annettiin äskettäin samankaltainen tuomio.

Piraattipuolueen mielestä kovatkaan vahingonkorvaukset eivät tule lopettamaan nettipiratismia. Sen sijaan ”satunnaisesti kohdentuvat ja ylimitoitetut tuomiot tekevät tuomituista marttyyrejä”. Puolueen mielestä palveluiden ylläpitäjät ottavat suuren riskin pyörittäessään ilman ansiotarkoitusta palvelua, joka heidän ja Piraattipuolueen oikeuskäsityksen mukaan on yleishyödyllinen.

–Tuomioistuinten käytännöksi lienee tullut pilata jokaisen nettilataajan elämä käsittämättömillä tuomioilla, jotka eivät ole missään mielessä suhteellisia aiheutettuun haittaan, ihmettelee Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

– Käräjäoikeudet yrittävät tehdä tuomituista varoittavia esimerkkejä, joilla yritetään pelotella nettilataajia. Pelottelu ei kuitenkaan toimi, vaan viihdeteollisuuden tulisikin sopeutua kehittyvään markkinatilanteeseen tarjoamalla parempia palveluita.

Palmulehdon mukaan tuomioiden ainoa vaikutus on vertaisverkkopalvelimien siirtyminen ulkomaille, tuomitun eristäytyminen työelämästä sekä mittavat oikeudenkäyntikulut yhteiskunnalle.

Oulun tapauksessa oli kymmeniä asianomistajia, joiden joukossa oli muun muassa kansainvälisiä tuotantoyhtiöitä. Suurin osa korvauksista menee Suomessa toimivien äänitetuottajien kattojärjestölle ja sen jäsenyrityksille.

Ovatko nettipiraattien tuomiot liian suuria? Vastaa Uuden Suomen kyselyyn täällä.