Sitran vanhempi neuvonantaja ja entinen keskustaministeri Liisa Hyssälä hämmästyi törmättyään ”pöyristyttäväksi” kuvailemaansa tietoon demokratiaselvityksessä. Hänen mukaansa eduskunnan valiokunnat jättävät kuulematta asiantuntijoita pääkaupunkiseudun ulkopuolelta rahapulassa.

Asia paljastui Sitran selvityksessä. Hyssälä on tehnyt yhdessä Sitran Jouni Backmanin kanssa työpaperin kansanvallan uudistamiseksi. Selvitystyötä varten tehtiin yli sata haastattelua, joissa keskeiset vaikuttajat valtion- ja kuntahallinnosta, eduskunnasta, valtioneuvostosta, puolueista, etujärjestöistä ja elinkeinoelämästä pääsivät luottamuksellisesti kertomaan näkemyksiään.

-Aivan pöyristyttävä tieto tuli haastatteluissa, Hyssälä sanoi keskustan puoluekokouksen oheistapahtumassa.

Hän tarkentaa Uudelle Suomelle, että kun valiokuntien määrärahat alkavat loppua, asiantuntijakuulemiset rajoitetaan Kehä III:n sisäpuolelle, koska se on halvempaa kuin vaikkapa lappilaisen asiantuntijan kuuleminen.

Hyssälä sanoo yllättyneensä havainnosta.

-Olimme kumpikin kauhean hämmästyneitä, hän sanoo Backmaniin viitaten.

Hyssälä huomauttaa, että Suomen eduskunnan luulisi pystyvän käyttämään asiantuntijaa vaikkapa videon välityksellä, kun globaaleille yrityksille, kuten Koneelle, maailmanlaajuiset videokokoukset ovat jo arkipäivää.

-Eivät määrärahat voi olla esteenä sille, ettei asiantuntijoita voi kuulla. Jos määrärahoja on vähän, silloin voidaan tehdä etäkuulemisia, Hyssälä sanoo.

Millainen uhka kuulemisten tällainen rajoittuminen on?

-Kyllähän se vääristää näkemyksiä. En pysty sanomaan, kuinka laajaa tämä on, hän kuitenkin tarkentaa.

Hyssälän mukaan Sitran laatiman työpaperin pohjalta tehdään nyt eduskunnan kanssa yhteistyötä ja aletaan uudistaa käytäntöjä. Työssä on mukana muun muassa tilaisuudessa paikalla ollut eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.).

Päivitys 11.6. kello 16.02: Risikko selvitti asiaa maanantaina

Asiaa selvitettiin eduskunnan puhemiehen Paula Risikon pyynnöstä valiokuntasihteeristön piirissä maanantaina. Risikon mukaan selvitys ei tue Hyssälän väitteitä.

–Taloudelliset seikat eivät rajoita valiokuntien tiedonhankintaa ja asiantuntijakuulemisia. Valiokunnat hyödyntävät harkintansa mukaan myös tietotekniikkaa asiantuntijakuulemisissa, puhemies toteaa tiedotteessaan.

Risikko korostaa, että asiantuntijakuulemiset ovat tärkeä osa valtiopäiväasioiden valiokuntakäsittelyä.

–Valiokunnat kuulevat asiantuntijoita tarpeellisessa laajuudessa ja päättävät itse kuultavista asiantuntijoista. Tavoitteena on kuulla erilaisia mielipiteitä ja käsityksiä edustavia tahoja eri puolita Suomea ja tarvittaessa kansainvälisesti, hän kertoo.

Lue myös: Eduskunnan puhemies selvitti neuvonantajan ”pöyristyttävää” havaintoa: ”Taloudelliset seikat eivät rajoita kuulemisia”