New Yorkin kaupungin päätös kieltää yli puolen litran limujen ja muiden sokerijuomien myynti on saanut mustien ja latinalaisamerikkalaisten kansalaisjärjestöt takajaloilleen. Asiasta kertoo BBC.

Limukiellolla, joka ei kuitenkaan koske sokeroituja mehuja ja kevytlimuja, tähdätään ylipainoisuuden vähentämiseen New Yorkissa.

Rotuerottelun vastaisessa taistelussa tunnetuksi tullut kansalaisjärjestö NAACP ja sen New Yorkin osavaltion jaoston presidentti Hazel N. Dukes perustelevat kantaansa sillä, että kielto vaikeuttaa erityisesti värillisten omistamia pieniä kauppoja. Samasta syystä myös yli 100 latinalaisamerikkalaisen kansalaisjärjestön katto-organisaatio Hispanic Federation on asettunut vastustamaan kieltoa.

– Samaan aikaan kansalliset ketjut kuten 7-Eleven, jotka kestävät taloudellisen menetyksen, saavat vapautuksen. Suurten limujen kiellossa ei voi olla tosissaan, kun on olemassa porsaanreikä Big Gulp -juomille, sanoo Dukes BBC:lle.

Big Gulp on 7-Eleven-ketjun oma sokeripitoinen juoma jota myydään muun muassa litran ja kahden litran annoksina.

Jos kohta limukielto vaikuttaa eniten värillisten omistamiin liikkeisiin, vaikuttaa kielto eniten myös värillisiin kuluttajiin, selviää New York Timesin viime elokuussa tekemästä selvityksestä. Sen mukaan noin 70 prosenttia mustista ja noin 60 prosenttia latinalaisamerikkalaisista joi useimmiten tavallisia limujuomia. Valkoisista alle 40 prosenttia kulutti tavallisia limujuomia.