Lähteäkö vai jäädä? Vaikeina aikoina asuminen USA:n kalleimmassa kaupungissa New Yorkissa on hankalaa.

30-vuotias Ken Holiday on yksi newyorkilainen, joka on luovuttanut. Kun matalasuhdanne viime vuonna iski, hän sai lähtöpassit baarimikon työstään ja yritti selvitä tilapäistöillä. Vuokrat myöhästyivät, vuokraisäntä raivostui ja loppujen lopuksi hän väsyi stressaamaan rahoista.

Hän muutti takaisin vanhempiensa luokse Chicagoon, jossa saa asua ilmaiseksi siihen saakka, että pääsee jaloilleen, kertoo E24-sivusto.

Ken Holiday ei ole ainoa laatuaan. New Yorkissa puhutaan jo kaupungista paosta. Toisesta tällä vuosikymmenellä.

Vuoden 2001 terrori-iskun jälkeen kaupunkilaiset lähtivät laumoittain. New York oli alakuloinen ja kuollut. Hyökkäysten jälkimainingeissa talous horjui, työttömyys kasvoi ja uusien iskujen pelko oli suuri.

Tällä kertaa ihmiset luopuvat New York -unelmastaan siksi, että tilanne on liian kova. Työttömyys hipoo kymmentä prosenttia, ja vaikka keskuspankkijohtaja Ben Bernanke on julistanut matalasuhdanteen teknisesti ohitetuksi, kestää kauan ennen kuin yritykset ryhtyvät palkkaamaan uutta väkeä.

Jos ne ylipäätään tekevät niin. Jotkut talousasiantuntijat ennustavat, että amerikkalaisten on tulevaisuudessa varustauduttava korkealla pysyvään työttömyyteen.

New York on kallis kaupunki. Vuokrat, koulumaksut, ruoka ja vaatteet - kaikki on täällä kalliimpaa kuin muualla maassa. Normaalisti energiaa pulppuavassa metropolissa käy selväksi, että kaikki ei ole niin kuin pitää, kun matalasuhdanne makaa kaupungin yllä kuin märkä rätti.

- Itse asiassa muuttaminen ei ollut edes erityisen vaikeaa, Ken sanoo.

- Kaikki tuntui niin masentavalta. Kaverit stressaavat siitä, ettei töitä ole, ja rahapula oli ainoa keskustelunaihe.