Britannian EU-eroa ajaneen Ukip-oikeistopuolueen entinen johtaja Nigel Farage katsoo, että uuden brexit-kansanäänestyksen järjestämistä tulisi harkita. Ajatukselle on avoin myös Faragen rahoittaja, Kauppalehti kertoo.

Farage uskoo, että vain uusi äänestys vaientaisi brexitin arvostelijat.

– Olen hyväksynyt mahdollisuuden, että se [uusi äänestys] voi tapahtua. Tietenkään en halua sitä, me voitimme kansanäänestyksen. Sen olisi pitänyt riittää, mutta en luota poliittisen luokkaan, joka on selkeän epärehellinen, Farage sanoi BBC:n radiohaastattelussa.

– Ainoa vaihtoehto on mennä takaisin uurnille ja antaa ihmisten huutaa täyttä kurkkua tukensa todelliselle brexitille, Faragea tukenut liikemies Arron Banks myötäilee.

Uusi äänestys sisältää luonnollisesti sen mahdollisuuden, että tulos olisi ”ei” brexitille. Mielipidemittauksissa brexit on nykyisin lievästi tappiolla ja Britannian parlamentissa ei ole brexitiä tukevaa enemmistöä.

Farage on kääntynyt avoimeksi uudelle kansanäänestykselle koska hän pelkää, että nykytilanteessa Euroopan unioni ei tarjoa Britannialle kunnollista sopimusta ja että parlamentti hylkää sen. Eräät poliittiset tarkkailijat tosin pitivät entisen puoluejohtajan lausuntoja yrityksenä päästä takaisin huomion keskipisteeksi.

Eräät EU:ssa pysymisen tukijat ovat ilmaisseet tyytyväisyyttään, kun Farage otti kysymyksen esille, Kauppalehti kertoo. Brittilakimiesten mukaan laillisia esteitä brexitin perumiselle ei ole ennen maaliskuun 2019 loppua. Lue laajempi juttu Kauppalehdestä.

Lue myös: 4 suomalaismeppiä: Brexit saattaa hyvinkin peruuntua – Uusi kansanäänestys ratkaisee