Afrikan väkirikkain maa Nigeria varmisti paikkansa jalkapallon MM-kisoihin lauantaina. Nigeria voitti kotiottelussaan Sambian 1-0. Voittomaalin viimeisteli Alex Iwobi.

Nigeria selviytyi MM-futikseen ensi kertaa 1994 ja on sen jälkeen ollut mukana kaikissa MM-turnauksissa 2006 kisat pois luettuna. Neljännesvälieriin Nigeria on edennyt 1994, 1998 ja 2016.

Nigeriasta on tullut vuosien varrella paljon maailmanluokan futaajia, mutta maajoukkueen suoritukset ovat ailahdelleet. Afrikan mestaruuden Nigeria on voittanut vain 1994 ja 2013. Kahteen viimeiseen Afrikan mestaruusturnaukseen Nigeria ei edes selviytynyt.

Ongelmana ovat olleet riidat pelaajien ja Nigerian jalkapalloliiton välillä. Moiset ongelmat eivät toki koske Afrikassa pelkästään Nigeriaa. Maanosan jalkapallossa on valtavasti huonoa johtamista liittotasolla.

Euroopassa ei saatu uutta kisamaata lauantaina. Sveitsi kuritti Unkaria 5-2 ja Portugali voitti Andorran 2-0. Sveitsi ja Portugali kohtaavat päätösottelussa tiistaina ja Sveitsille riittää kisapaikan varmistamiseen siitä pelistä tasapeli.

Edellisissä MM-kisoissa 2014 pronssia voittanut Hollanti voi heittää MM-kisahaaveilleen hyvästit. 3-1 -voitto Valko-Venäjästä oli Hollannille laiha lohtu, kun Ranska voitti Bulgarian 1-0 ja Ruotsi Luxemburgin peräti 8-0.

Ranska riittää kisapaikan varmistamiseen tiistaina voitto Valko-Venäjästä. Hollanti kohtaa Ruotsin, mutta lohkovoittoon Hollannilla ei ole enää mahdollisuuksia ja jatkokarsijan paikallekin Hollanti nousisi vain, jos voittaisi Ruotsin seitsemällä maalilla.

Kreikka elättelee vielä toiveita pääsystä jatkokarsintaan voitettuaan Kyproksen vieraissa 2-1. Bosnia hävisi kisapaikkansa jo aiemmin varmistaneelle Belgialle 3-4. Kreikka tuskin häviää päätösottelussaan Gibraltarille, joten Bosnia voinee heittää kisahaaveilleen hyvästit.

Jalkapallon 2018 MM-kisoissa ovat varmasti mukana Venäjä, Brasilia, Meksiko, Iran, Etelä-Korea, Japani, Saudi-Arabia, Belgia, Saksa, Englanti, Espanja ja Nigeria. Jaossa on vielä 20 paikkaa.