Eduskunnan ex-puhemies Sauli Niinistö hämmästelee Suomen Kuvalehden haastattelussa hallitustunnustelija Jyrki Kataisen ja EU:n talouskomissaari Olli Rehnin logiikka Portugalin pelastamisessa.

Rehn ja Katainen ovat korostaneet Suomen Kuvalehden mukaan Portugalin pelastamisen tärkeyttä, jotta vältyttäisiin maailmanlaajuiselta talouslamalta.

- Miksi vain euromaat ovat maksajia, jos kerran pelastetaan maailmantaloutta. Siinä ei ole mitään logiikkaa, hän huomauttaa SK:lle.

- Miksi eivät britit, ruotsalaiset, tanskalaiset, puolalaiset tai yhdysvaltalaiset, japanilaiset ja kiinalaiset halua pelastaa maailmantaloutta?

Niinistö ei kannata tällä viikolla esiteltyä mallia, jossa euromaiden osuus tukipaketissa olisi noin 80 prosenttia. Loput noin 20 prosenttia tulisi kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä.

- Irlannin kohdalla euromaiden kiintiö jäi kolmannekseen. Portugalin tukipakettia on rakennettu aika eurovetoisesti, Niinistö sanoo tänään ilmestyneessä haastattelussa.

Portugali, Euroopan keskuspankki ja IMF pääsivät sopuun tällä viikolla noin 80 miljardin euron hätäavusta kolmen vuoden ajalle.

Niinistö toistaa aiemmin Uudelle Suomelle esittämänsä näkemyksen, jonka mukaan myös euroalueen ulkopuoliset valtiot tulisi ottaa mukaan tukitoimiin. Tällä tavalla myös Suomen vastuiden määrä pienenisi.

Lue Sauli Niinistön aiempi haastattelu Uudesta Suomesta. Suomen Kuvalehden juttu löytyy täältä.