Venäjän presidentti Vladimir Putin saapui keskiviikkona säännölliseksi muodostuneelle työvierailulle Helsinkiin.

Putin ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskustelivat tunnin ajan presidentinlinnassa, ja illalla naapuri vietiin Suomenlinnaan päivälliselle.

LUE MYÖS: Vladimir Putin USA:n ohjustestistä Helsingissä: Uhka turvallisuudelle – Venäjä reagoi

Putinin saapuminen Helsinkiin oli tuttuun tapaan myöhässä, ja tiedotustilaisuutta presidentinlinnan valtiosalissa saatiin odottaa vielä kaksi tuntia määräajan jälkeen.

Presidentit sanoivat keskustelleensa muun muassa Ukrainan tilanteesta, ja lupasivat jatkaa keskustelua illallisella.

”Olemme toki keskustelleet muutamista kansainvälisistä asioista. Toivoisin että suhteemme Euroopan maihin olisivat täysimittaisia ja että Euroopan uusi johto haluaisi etsiä suhteisiimme rakentavia ratkaisuja”, Putin sanoi.

”Puhuimme sekä ihmisoikeuksista että taloudesta. Maidemme välinen kauppavolyymi kasvaa, ja suuria hankkeita toteutetaan”, hän jatkoi.

Hän myös totesi olevansa kiitollinen Suomen ”pragmaattisesta” suhtautumisesta Nord Stream -hankkeeseen.

Putin rikkoi pitkän hiljaisuuden Moskovan mielenosoituksista, mutta vähätteli paikallisia tapahtumia.

”Venäjä kunnioittaa ihmisoikeuksia ja omien kansalaistensa oikeuksia. Tapahtumat Moskovassa eivät ole mitään ainutlaatuista maailmassa, eivätkä edes Euroopassa.”

”Tapahtumat Moskovassa johtuvat siitä, että vaalit ovat kiristäneet tunnelmaa. Ehdokkaita on kielletty asettumasta ehdolle, mutta se johtuu siitä, että he ovat rikkoneet sääntöjä”, presidentti lausui.

Kysymykseen seuraavista presidentinvaaleista ja omasta asemastaan Putin vastasi:

”Nyt on vuosi 2019 ja tuollaisia on liian varhaista ajatella.”

Moskovan mielenosoitukset syntyivät vastalauseena sille, että oppositiota ja riippumattomia edustajia kiellettiin asettumasta ehdolle syyskuussa järjestettävissä kaupunginduuman vaaleissa.

Tähän mennessä suurimpaan, elokuun toisena viikonloppuna järjestettyyn protestikulkueeseen osallistui jopa 60 000 ihmistä. Suurin pidätyssuma tapahtui heinäkuun lopussa, jolloin poliisi otti kadulta kiinni yli tuhat mielenosoittajaa kovin ottein.

Putinia Helsingissä odottanut, muun muassa Amnesty Internationalin koolle kutsuma mielenilmaus raivattiin näköpiiristä Esplanadinpuiston laitaan.

Niinistö on harvoja EU-johtajia, joita Putin tapaa säännöllisesti.

”Rutiini on suhteen ydin. Tapaamiselle ei tule liikaa paineita. Säännölliset tapaamiset osaltaan auttavat sitä, että kaikista asioista voidaan keskustella”, sanoi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila.

”Henkilökemiat näyttävät toimivan, eli Putin jossain määrin luottaakin keskustelukumppaniinsa.”

Lassila katsoo, että Ukrainan kriisin jälkeen Niinistöstä tuli eräänlainen ukkosenjohdatin Venäjän ja lännen välillä.

”Suomen pitkä linja on, että toimeen on tultava, oli tilanne Venäjällä mikä tahansa. Merkitys korostuu yhteydenpitäjänä Venäjään, joka on eristäytynyt yhteistyöstä.”

CNN-uutiskanavan mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron kävivät tiistaina puhelinkeskustelun, jonka yhteydessä he sopivat kannattavansa Venäjän paluuta G7-jäsenmaiden ryhmään. Venäjä erotettiin silloisesta G8:sta maan miehitettyä Krimin niemimaan vuonna 2014.

Mahdollinen paluu G7-ryhmään on Venäjälle ja Putinille henkilökohtaisesti tärkeä statuskysymys, mutta asiantuntijat pitävät epätodennäköisenä, että se johtaisi pysyvämpään suojasäähän lännen ja Venäjän välillä. Sanktiot ja Venäjän asettamat vastapakotteet ovat keskeinen syy Venäjän talouskasvun hyytymiseen.