Maanantaina Helsingissä kohauttanut pakkopalautuslento Afganistaniin pääsi lähtemään myöhäällä kohti Kabulia. Helsinki-Vantaan lentokentälle oli kokoontunut illalla ainakin sata mielenosoittajaa vastustamaan pakkopalautuksia, mukana myös oppositiopoliitikkoja. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kommentoi asiaa MTV:n Huomenta Suomessa.

–Minusta se oli jopa häpeällinen hetki Suomelle oikeusvaltiona. Minulla oli tuttuja lentokentällä puolustamassa näiden pakkopalautettavien perheiden oikeuksia. Siellä meni useita perheitä, joissa oli nuoria ja lapsia. Lapsia oli suoraan haettu säilöönottoon kouluista ilman ennakkovaroitusta. Se on lapselle hyvin traumaattista. Heillä ei ollut kaikilla ollut oikeutta saada keskustella tulkin kanssa, eivät päässeet tapaamaan asiamiestään, Niinistö sanoi.

–Menettelyt olivat olleet todella kovia, ne eivät sovi oikeusvaltioon. On myös epäselvää, voiko ihmisoikeusnäkökulmasta tällä hetkellä pakkopalauttaa ihmisiä Afganistaniin, koska siellä on tilanne heikentynyt. Turvallisuustilanne on todella huono.

Poliisi julkaisi myöhemmin tiedotteen, jossa se kiisti, että palautuslennolla olisi ollut lapsia mukana tai että kukaan olisi halunnut tavata asiamiestä. Lue tarkemmin: Poliisi oikoo palautuslennon kauhuväitteitä: ”Kukaan ei ollut raskaana, eikä mukana ollut lapsia”

Niinistö puolestaan pyysi myöhemmin anteeksi antamiaan vääriä tietoja. Lue tarkemmin: Pakkopalautuskohu: Ville Niinistö pyysi anteeksi väärää tietoa

Palautuslentoja on tehty jo jonkin aikaa. Niinistön mukaan pakkopalautukset ovat hyväksyttäviä silloin, kun kohdemassa on yleisesti turvallista ja pakkopalautus sekä tiedottaminen hoidetaan humaanisti.

Pakkopalautuksia vastaan osoitettiin maanantaina mieltä myös Pasilan poliisitalolla. Poliisitarkastaja Mia Poutanen sanoi eilen Uudelle Suomelle, että maastapoistamispäätöksiä pannaan täytäntöön koko ajan. Oikeusministeriössä pohditaan parhaillaan laintiukennuksia laittomasti maassa oleskelevien määrän hillitsemiseksi.

Lue myös:

Huhut Suomen palautuslennosta kauhistuttavat – Ville Niinistö: ”Suomi ei voi olla tällainen maa”

Suomi tiukentaa otettaan: Laittomasta maassaolosta voi jatkossa seurata muutakin kuin sakko

Anni Sinnemäki Rautatientorin leireistä: ”Me sanomme tervetuloa”