Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa tänään Yhdysvaltain työvierailullaan maan presidentin Donald Trumpin. Tapaaminen ajoittuu Trumpin kannalta turbulenttiin aikaan.

Niinistö on tavannut Yhdysvaltain presidentin suomalaisittain poikkeuksellisen useasti Trumpin kaudella. Trump vieraili Helsingissä vuonna 2018 ja Niinistö Valkoisessa talossa 2017.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola totesi Ylen aamu-tv:ssä, että Suomi saa enemmän huomiota muututtuaan aiempaa mielenkiintoisemmaksi Yhdysvaltain silmissä.

Mielenkiintoiseksi Suomen tekee Venäjän ärhäköityminen suurvaltapolitiikassa, Ukrainan sota sekä Itämeren muuttunut turvallisuustilanne eli muun muassa jännitteet Venäjän ja Baltian maiden välillä.

”Suomi on mielenkiintoisempi, niin kuin Ruotsikin, Yhdysvaltain kannalta”, Aaltola sanoo.

Aaltolan mukaan Suomi, jolla on itsenäinen maanpuolustus, on myös hoitanut hyvin asiansa. Suomi ei ole liittolainen, joka olisi riippuvainen Yhdysvaltain tuesta, vaan Suomi pitää Aaltolan mukaan itsestään huolen.

Lisäksi presidentti Niinistöllä on hyvät suhteet.

”Suomella on jotain annettavaa”, Aaltola sanoo viitaten alueelliseen vakauteen ja presidentti Niinistön suhteisiin muihin valtiojohtajiin.

Myös yhdysvaltalaisen ajatushautomo Atlantic Councilin vanhempi tutkija Hans Binnendijk sanoo Ylelle, että keskustelujen pääaihe lienee pohjoisen Euroopan turvallisuustilanne.

”Suomi on täältä katsottuna monella tapaa kiinnostavampi ja tärkeämpi kuin se on koskaan aiemmin ollut”, Binnendijk kertoo Ylen haastattelussa.

Hänen mukaansa pääsyy Suomen kiinnostavuuden nousuun on jännite Baltian maiden ja Venäjän välillä.

”Historianne Venäjän kanssa. Yleinen ymmärryksenne venäläisestä psyykestä”, hän toteaa Suomen vahvuuksista.

Virallisen tiedotteen mukaan Niinistö ja Trump keskustelevat ”mahdollisuuksista lisätä yhteistyötä Suomen ja Yhdysvaltojen välillä muun muassa Euroopan ja arktisen alueen turvallisuuteen liittyen”.

Presidenttien välisen keskustelun ja työlounaan jälkeen presidentit pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden. Tiedotustilaisuus kiinnostanee amerikkalaismediaa suuresti, joskaan ei Niinistöstä johtuen. Niin sanotussa ”Trump-Ukraina-skandaalissa” koettiin jälleen tiistaina villi päivä, kuten uutiskanava CNN otsikoi, uusien tietojen tulviessa mediaan.

Ilmiannon tehnyt yhdysvaltalaisviranomainen syyttää Trumpia asemansa käyttämisestä väärin vuoden 2020 presidentinvaaleihin liittyen. Syytöksen mukaan Trump painosti puhelussaan Ukrainan tuoretta presidenttiä selvittämään USA:n presidenttiehdokkaaksi pyrkivän, Trumpin mahdollisen tulevan vastustajan Joe Bidenin asioita. Trump kiistää toimineensa väärin, mutta mahdollinen ulkovallan sotkeminen Yhdysvaltain vaaleihin sai demokraatit käynnistämään virkasyytemenettelyn.

LUE LISÄÄ: