Sauli Niinistön eilen Ylen A-plus-ohjelmassa esittelemä ajatus asuntoroskapankista saa tukea Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtajalta Matti Inhalta.

Niinistö hahmotteli ”välinettä” sellaisille kotitalouksille, joille asuntovelka muodostuu mahdottomuudeksi. Pankki lunastaisi heidän asuntonsa, mutta asukkaat voisivat jäädä kotiinsa vuokralle ja mahdollisesti lunastaa asunnon takaisin taantuman jälkeen.

- Minusta ajatus on hyvä. Minulla ja monella muullakin on kokemusta viime lamasta, ja nyt on syntynyt ajatus, että jotakin voitaisiin tehdä toisin. Tässä on mahdollisuus auttaa tavallisia ihmisiä, Inha sanoo Uudelle Suomelle.

Hänen mielestään olisi parasta, jos tämä yhtiö olisi valtion perustama kiinteistöpankki. Mitään erillisiä tukitoimia tähän pankkiin ei kuitenkaan tulisi sisällyttää.

- Ihmisten omaisuutta ei tällä pelasteta, vaan asuminen. Kun perheet jäävät asumaan kotiinsa vuokralle, voisi valtio tarvittaessa tukea vuokra-asumista nykyisillä tukitoimilla. Ihmisille on henkisesti tärkeää, että he voivat jäädä kotiinsa, Inha miettii.

Tärkein kysymys Inhan mielestä kuitenkin on, tarvitaanko tällaista pankkia. Asuntovelka voi muodostua mahdottomuudeksi ”ihan fiksusti toimiville suomalaisille”.

- Pankki olisi suunnattu niille, jotka ilman tätä notkahdusta olisivat pärjänneet ihan hyvin. Tämä vaatii kuitenkin poliittista päätöstä, ja päättäjien olisi syytä nyt miettiä tällaista mahdollisuutta, Inha toteaa.

Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja ei usko, että Niinistön malli saisi suoranaista poliittista vastustusta. Uutuus voi joitakin pelottaa, ja keskustelu pankin perustamisesta pitäisi aloittaa nyt.

- Idea on uusi ja se vaatii pääomitusta. Eihän tällaista ole ollut aiemmin. Toisaalta valtio perusti juuri pörssimarkkinoille Solidiumin. Tämä voisi olla ikään kuin ”Asuntosolidium”, Inha luonnehtii.

Asuntovelkaiset saivat taas tänään hieman helpotusta, kun lainojen viitekorkona usein käytetty vuoden euribor laski 4,92 prosenttiin. Ekonomistiarvioiden perusteella korkoihin voi olla tulossa reipastakin helpotusta seuraavan vuoden aikana.

Hypoteekkiyhdistys julkisti tänään laskevansa Prime-korkonsa 4,75 prosenttiin marraskuun 15. päivänä.