Formula ykkösissä kolme maailmanmestaruutta voittanut itävaltalainen Niki Lauda on kuollut. Lauda nukkui pois Wienissä tiistaina. Hän oli 70-vuotias.

Laudalle tehtiin viime kesänä keuhkojensiirto-operaatio, josta hän toipui. Tammikuussa Laudan tila kuitenkin heikkeni uudelleen. Hänellä oli munuaisvaivoja. Laudan perhe tiedotti hänen kuolemastaan tiistaina.

Lauda muistetaan useista F1-voitoistaan sekä kilpa-ajouransa jälkeen merkittävästä urastaan tallipäällikkönä sekä lentoyhtiön omistajana. Lauda muistetaan myös kammottavasta onnettomuudestaan Nürburgringillä 1976. Hänen autonsa syttyi palamaan ja hän sai pahoja palovammoja.

Sairaalassa Laudalle tehtiin viimeinen voitelu, mutta hän toipui ja palasi F1-kisoihin vielä saman vuoden aikana.

Lauda voittanut F1-maailmanmestaruuden Ferrarilla 1975. Seuraavalla kaudella hän kävi mestaruudesta hurjan taistelun James Huntin kanssa. Vaikka Laudalta jäi onnettomuutensa takia pari kisaa väliin, ratkesi mestaruus vasta kauden päätöskisassa Japanin Fujissa.

Lauda keskeytti kaatosateessa ajetussa Fujin kisassa vapaaehtoisesti. Hän ilmoitti elämänä olevan maailmanmestaruutta tärkeämpi. Mestaruuden voitti Hunt.

Kaudella 1977 Lauda voitti maailmanmestaruuden ylivoimaisesti. Kauden lopulla hän ajautui erimielisyyksiin Ferrarin kanssa ja jätti kauden viimeiset kisat ajamatta.

Vuosina 1978-79 Lauda ajoi Bernie Ecclestonen Brabham-tallissa, mutta auto ei ollut riittävän hyvä. Lauda kyllästyi koko F1-touhuun ja ilmoitti lopettavansa uransa.

Lauda pyöritti lentoyhtiötään, mutta veri veti takaisin kilpa-autoilun pariin. Yllättäen Lauda tekikin paluun F1-sarjaan McLarenille 1982. Laudan tosin väitettiin päätyneen pakon sanelemaan ratkaisuun lentoyhtiönsä ajauduttua talousvaikeuksiin.

Laudan ajotaidot olivat tallella. Hän voitti 1982 Long Beachissa kauden kolmannen kisan päihitettyään tiukassa taistossa Iisalmen suuren miehen Keijo Rosbergin.

Lauda ajoi McLarenilla 1982-85 ja voitti 1984 maailmanmestaruuden. Hänen tallikaverinsa Alain Prost menestyi kauden aikana paremmin, mutta silloisessa pistelaskussa huonoimpia kisoja ei otettu huomioon, joten Lauda päihitti Prostin puolella pisteellä.

F1-uransa jälkeen Lauda pyöritti Lauda Air-lentoyhtiötään, jonka myi Austrian Airlinesille 1999. Formula ykkösiä hän ei koskaan jättänyt. Lauda toimi Ferrarilla 1990-luvulla neuvonantajana ja työskenteli 2001-02 Jaguarin F1-tallin johdossa.

2010-luvulla Lauda toimi Mercedeksen F1-tallin johtotehtävissä. Hän oli Mercedeksellä hommissa viime kesään saakka kunnes joutui vakavien terveysongelmien takia sairaalahoitoon.

Vuonna 2013 ensi-iltansa elokuva Rush. Se kertoo Niki Laudan ja James Huntin mestaruustaistosta 1976. Laudaa elokuvassa esittää Daniel Brühl.