Puolustusministeriön esiselvitystyöryhmä esittää, että Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjät korvataan tulevaisuudessa ”monitoimihävittäjään perustuvalla ratkaisulla”. Työryhmän raportissa kerrotaan konkreettisemmin, mitä tämä tarkoittaa:

- Suomelle potentiaalisia monitoimihävittäjiä niiden tuotantolinjojen ja suorituskyvyn ylläpidon perusteella ovat todennäköisesti Boeing Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin JSF F-35 ja Saab JAS Gripen. Jokaisella potentiaaliseksi tunnistetulla valmistajalla on olemassa suunnitelmat monitoimihävittäjänsä suorituskyvyn päivittämiseksi vastaamaan tulevaisuuden vaatimuksia. Tiedonhankintatilaisuudet eivät kohdistuneet venäläisiin tai kiinalaisiin hävittäjiin, joten niiden potentiaalisuutta Suomen tulevaksi monitoimihävittäjäksi ei voi arvioida esiselvityksen perusteella.

- Edellä mainitut valmistajat ovat ilmaisseet suuren mielenkiinnon Suomen tulevaa Hornet-kaluston korvaamishanketta kohtaan, raportissa kerrotaan.

Työryhmä toteaa, että mikäli Suomi päättää hankkia monitoimihävittäjän Hornet-kaluston seuraajaksi, ”ovat koneen potentiaali ja joustavuus avaintekijöitä, jotta hankittavalla koneella kyetään operoimaan uskottavasti vähintään 2050-luvulle saakka”.

Työryhmän mielestä ”monitoimihävittäjien suorituskyvyillä on merkittävä rooli muodostettaessa ennaltaehkäisevää kynnystä Suomen joutumiselle sotilaallisen voimankäytön tai hyökkäyksen kohteeksi”.

- Hävittäjäkaluston suorituskyky on välttämätön osa ilmapuolustusta sekä puolustusvoimien kykyä vaikuttaa tulenkäytöllä maalla ja merellä oleviin kohteisiin, työryhmä toteaa.

Nykyinen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on aiemmin todennut, että valinnassa tärkeintä on tutkia rauhassa kaikkien tarjolla olevia konetyyppejä.

Niinistön mukaan valinta on myös poliittinen.

- Jos nyt valittaisiin jokin muu konetyyppi kuin amerikkalaisvalmisteinen F-35, olisi se poliittinen päätös ja kertoisi, että transatlanttisten suhteiden sijaan tukeudumme vaikkapa Ruotsiin, Niinistö kirjoitti blogissaan maaliskuussa.