Perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja puolueen eurovaaliehdokas Laura Huhtasaari aiheutti SAK:n eurovaalipaneelin suurimman äläkän, kun ehdokkaat keskustelivat maahanmuutosta.

”Kaikilla ihmisillä on sama ihmisarvo, mutta ihmisoikeudet on aina sidottu tiettyyn valtioon”, Huhtasaari sanoi.

LUE MYÖS: ”EU:n voisi purkaa ja Suomelle oma valuutta” ­– Näin jyrkästi perussuomalaiset poikkeaa muista

Tämän jälkeen paneelia vetäneellä Susanna Turusella oli täysi työ rauhoittaa keskustelu, kun ehdokkaat huusivat toistensa päälle.

Huhtasaaren sanojen taustalla oli keskustelu ”haittamaahanmuutosta”, jota perussuomalaiset haluaa torjua. Sdp:n Eero Heinäluoma kritisoi tämän termin käyttöä.

”Ei pitäisi käyttää termiä haitallinen maahanmuutto”, Heinäluoma sanoi ja perusteli kantaansa sillä, että kaikki maahanmuuttajat ovat ihmisiä ja termillä leimataan ihmiset haitallisiksi.

Heinäluoma sai SAK-yleisöltä aplodit kommentistaan.

LUE MYÖS: Tutkijoilta synkkä näkemys: Euroopasta tuli huojuva maanosa, jossa äärioikeisto on ”ainoa vaihtoehto” liberaalille järjestelmälle

Heinäluoma viittasi viime kaudella vetämänsä eduskunnan tarkastusvaliokunnan mietintöön, jossa esiteltiin kotouttamiskeinoja.

”Jokainen maahanmuuttaja on potentiaalinen uusi suomalainen. Meillä ei ole varaa sanoa ei kellekään, jos me ajatellaan Suomen tulevaisuutta”, vihreiden Heidi Hautala linjasi viitaten siihen, että Suomessa syntyvyys laskee.

Hautalan mielestä turvapaikanhakijatkin pitäisi ottaa ensimmäisestä päivästä alkaen mukaan jonkinlaiseen yhteiskunnan toimintaan. Kotouttamisen merkitystä korostivat myös rkp:n Henrik Wikström ja keskustan Mauri Pekkarinen.

Alma Median eurovaalikone nyt auki – Etsi meppiehdokkaasi Uuden Suomen sivuilla

Huhtasaari kommentoi, että maahanmuuton haitallisuudesta tai hyödyllisyydestä pitäisi voida puhua suoraan.

”Minusta on hurskastelua, jos ei voi sanoa, että maahanmuuton pelisääntöjen puute on aiheuttanut sen, että meille on tullut myös haitallista maahanmuuttoa”, Huhtasaari sanoi.

”Emme me puhu myöskään haitallisista puolueista”, sanoi tähän Heinäluoma.

”Ehkä meidän pitäisi”, Huhtasaari vastasi.

”Ovatko vanhuksetkin, jotka ovat vain kustannuksia, sitten haitallisia?” kokoomuksen Sirpa Pietikäinen haastoi Huhtasaarta.

”Suomalaisten vanhusten ihmisoikeudet eivät toteudu tämän päivän Suomessa, ja se on häpeä”, Huhtasaari vastasi.

”Eikö maahanmuuttajilla ole ihmisoikeuksia?” paneelin vetäjä Turunen kysyi.

”Kaikilla ihmisillä on sama ihmisarvo, mutta ihmisoikeudet on aina sidottu tiettyyn valtioon”, sanoi Huhtasaari sitten äläkän aiheuttaneet sanansa.

”No nyt pomppasi! Ooh!” kommentoi tuohtuneena Pietikäinen.

”Rakas Laura, oikeus hakea turvapaikkaa on kansainvälinen ihmisoikeus. Se on oikeus myös sinulle ja minulle”, vasemmistoliiton Silvia Modig sanoi.

LUE MYÖS: Miapetra Kumpula-Natri olisi valmis Suomen EU-komissaariksi: Oikeistopopulistit ”soittavat tuubaa” ilmastosta