Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hehkuttama sitoumus Korean niemimaan ydinaseriisunnasta on monen asiantuntijan mukaan lähes mitätön.

Laajassa arvostelussa keskeistä on se, että Pohjois-Korean Kim Jong-unin antama sitoumus edistää ydinaseriisuntaa on samanlainen tai jopa löyhempi kuin Pohjois-Korean aiemmat sitoumukset.

Vuonna 2017 Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu kansalaisjärjestöjen liittouma ICAN, joka pyrkii riisumaan maailman ydinaseista, suhtautuu Trumpin paperiin hyvin kriittisesti.

– Kannatamme diplomatiaa ja rauhanomaista ratkaisua. Mutta ydinaseriisunnasta ei ole sopimusta [dokumentissa] ja tämä kaikki näytti enemmänkin ydinasemaiden tervetuliaisjuhlilta, ICAN:n johtaja Beatrice Fihn kritisoi Twitterissä.

Samankaltainen on monien tutkijoiden ja asiantuntijoiden viesti. Amerikkalaistutkija Adam Mount sanoo CNN:lle, että sopimuksen kirjaus on sanamuodoiltaan yllättävän heikko, jopa heikompi kuin aiemmin Pohjois-Korean allekirjoittamat paperit.

– Se ei ole vahvempi, vaan oikeastaan huomattavasti heikompi kuin aiemmat Pohjois-Korean sitoumukset ydinasekysymyksestä. Odotin jotain jämäkämpää, Mount sanoo.

Hän kuitenkin korostaa, että Trump ei myöskään epäonnistunut. USA ja Pohjois-Korea sopivat jatkavansa tapaamisia.

– Jos tapaaminen johtaa suhteiden ylläpidon jatkumiseen, ja sen seurauksena Korean niemimaan jännite helpottaa, kyse on menestyksestä, Mount sanoo.

Trump puolestaan on myöhemmin sanonut tiedotustilaisuudessa, että Pohjois-Korea olisi jo tuhoamassa ohjusten testilaitosta.

Lue lisää:

Trumpilta uutispommi – CNN: Dokumentissa sitoumus ydinaseriisuntaan

Yllätyskäänne: Trump ilmoitti sopimuksesta Kim Jong-unin kanssa – kaksikko hehkutti allekirjoittamaansa paperia

Video: Trumpin ja Kimin yli 10 sekunnin kättely – näin alkoi historiallinen tapaaminen

Dennis Rodman ratkesi itkuun suorassa lähetyksessä – Hehkuttaa Kim Jong-unia: ”Sanoin kaikille että ovi aukeaa”