Nobelin rauhanpalkinto 2019 on myönnetty Etiopian tämänhetkiselle pääministerille Abiy Ahmed Alille. Palkinnon perusteena on Alin toiminta rauhan ja kansainvälisen yhteistyön saavuttamiseksi ja erityisesti hänen aloitteensa Etiopian ja Eritrean välisen rajakonfliktin sovittelemiseksi.

”Palkinnon on myös tarkoitus tunnustaa kaikki rauhan ja sovinnon puolesta työskentelevät osapuolet Etiopiassa sekä itäisessä ja koillisessa Afrikassa”, palkintokomitean tiedotteessa kerrotaan.

Abiy Ahmed Ali aloitti Etiopian pääministerinä viime vuoden huhtikuussa, minkä jälkeen hän neuvotteli Eritrean presidentin Isaias Afwerkin kanssa periaatteet maiden välisen ”ei rauhaa, ei sotaa” -välitilan päättämiseksi.

Etiopiassa Ali on palkintokomitean perustelujen mukaan myös käynnistänyt tärkeitä uudistuksia, kuten vapauttanut poliittisia vankeja, sallinut aiemmin kielletyt oppositiopuolueet ja vapauttanut mediaa sensuurista sekä poistanut virasta korruptioon syyllisiksi todettuja sotilas- ja siviilijohtajia. Lisäksi Ali on ”huomattavasti lisännyt naisten vaikutusvaltaa Etiopian poliittisessa ja yhteisöllisessä elämässä”, Nobel-komitea toteaa.

Etiopia on yli sadan miljoonan ihmisen väestöllään Afrikan toiseksi väkirikkain maa Nigerian jälkeen.

Ali on myös edistänyt toimillaan laajemmin itäisen ja koillisen Afrikan alueen rauhanpyrkimyksiä. Hän on muun muassa palauttanut diplomaattisuhteet Eritrean ja Djiboutin välille sekä neuvotellut rauhaa Kenian ja Somalian välillä.