Huoleni on seuraavan suomalaissukupolven eläkkeet, ilmoitti Nobel-palkittu taloustieteen professori Bengt Holmström keskustelutilaisuudessa torstaina.

Holmström pelkää, että Suomen talouden kestävyysvajeesta kärsii seuraava sukupolvi, joka voi jäädä ilman eläkkeitä.

– Suomi tulee maksamaan eläkkeensä tälle sukupolvelle, mutta mun huoli on seuraava sukupolvi. Se, että saako se sukupolvi eläkkeet, ei näytä realistiselta, Holmström arvioi Talouselämän mukaan torstaina järjestetyssä kauppakamarien 100 vuotta tulevaisuutta -juhlaseminaarissa.

Holmström painotti, että hänen huolensa taustalla on Suomen verrattain iso kestävyysvaje – yhdistettynä suureen eläketaakkaan. Suomen väestö on ikääntymässä ja samaan aikaan talouden pidemmän aikavälin kasvumahdollisuudet näyttävät vaimeilta.

Vuonna 1949 syntyneen Holmströmin mielestä hänen edustamansa sotienjälkeinen sukupolvi on ollut itsekäs.

– Meidän vanhempamme sotivat ja me olemme nauttineet niistä eväistä ja syömme seuraavan sukupolven eväät, Holmström suomi omaa sukupolveaan.

Nobelisti arvelee, että moni nuoren sukupolven edustaja päätyy pohtimaan, kantaako vastuuta eläkkeistä vai häipyäkö jonnekin, missä taakka on kevyempi ja ilmasto lämpimämpi.

Holmström on saanut avauksestaan kriittistäkin palautetta. Lue lisää tästä jutusta: Nobelistille muistutus Suomen 195 miljardista – ”Kuvitteleeko Holmström, että työnteko loppuu?”

Holmström arvosteli Suomen myös itse rapauttavan tulevaisuuden mahdollisuuksiaan kurjistamalla koulutusta. Lue lisää tämän linkin takaa: Nobelisti järkyttyi Suomen koulutuksen häpeäpilkusta: ”Totaalisen edesvastuutonta”

Lähde osin: Talouselämä

Lue myös:

Sukupolvien kiista käynnissä – Eläkeyhtiön johtaja: Nykyisille muhkeille eläkkeille on perusteita

Tuloromahdus: 1980–1995 syntyneiden ”petos” totta Suomessakin – ”Suuret ikäluokat pelastivat nahkansa”

Lue lisää Holmströmin keskustelunavauksista:

Nobelisti eduskunnalle: Trump on oikeassa – Obamacare on varoitus Suomelle

Li Andersson vastaa talousnobelistille: ”Mikäli ay-liike ei olisi jo olemassa, olisi nyt se hetki, jolloin se keksittäisiin”