Talouden nobelisti, Columbian yliopiston professori ja Roosevelt Instituutin pääekonomisti Joseph E. Stiglitz arvioi, että Yhdysvalloilla on suuri riski hävitä kauppasota Kiinaa vastaan.

–Kun maa lähtee sotaan, kauppasotaan tai muuhun sotaan, sen pitäisi olla varma siitä, että sillä on hyvät kenraalit, tarkoin määritellyt kohteet, selkeä strategia ja kansan tuki. Yhdelläkään maalla ei ole niin epäpätevä talouden tiimi kuin Trumpin hallinnolla ja amerikkalaisten enemmistö vastustaa kauppasotaa, hän kirjoittaa Project Syndicate –sivustolla.

Stiglitz ennustaa amerikkalaisten lopunkin tuen katoavan, kun he tajuavat kauppasodan pahimmassa tapauksessa johtavan työpaikkojen vähenemiseen.

–Ei vain Kiinan vastatoimien vuoksi, vaan myös siksi, että korkeammat tullimaksut nostavat amerikkalaisten vientituotteiden hintaa ja tekevät niistä vähemmän kilpailukykyisiä. Tämä kaikki voi johtaa dollarin vahvistumiseen, inflaation vauhdittumiseen ja keskuspankki Fed todennäköisesti nostaa ohjauskorkoja, hän ennakoi.

Stiglitzin mukaan maailma tulee joka tapauksessa muuttumaan kauppasodan vuoksi.

–Tulee enemmän epävarmuutta, vähemmän luottamusta kansainvälisiin lakeihin ja kovempia rajoja. Silloin Trump on muuttanut maailmaa pysyvästi huonompaan suuntaan.

Kiina ilmoitti perjantaina valmistelevansa vastatoimena 5–25 prosentin tuontitulleja amerikkalaistuotteille, joiden tuonnin arvo on 60 miljardia dollaria. Yhdysvaltain uusien tullimaksujen on määrä astua voimaan viimeistään ensi kuussa. Trump on vihjannut asettavansa lopulta kiinalaistuotteille suojatulleja jopa 500 miljardin dollarin tuonnin edestä.

Trump hehkutti tullimaksujen toimivuutta Twitterissä viimeksi nyt viikonloppuna.

–Tullimaksut todella toimivat. Jokainen maa maapallolla haluaa hyötyä USA:sta. Minä sanon, että verottakaa heitä tullimaksuilla. Jos he eivät halua maksaa, tehköön tuotteensa USA:ssa.

Amerikkalainen Citibank on jo aikaisemmin arvioinut, että tullimaksujen vaikutus on tähän asti ollut "kohtalainen". Citibankin mukaan Yhdysvaltain talous kärsii, jos se asettaa uusia tullimaksuja, ja Kiina jälleen vastaa omilla tulleillaan. Lisäksi USA voi Citin mukaan kärsiä tilanteen aiheuttamasta valuuttakurssien vaihtelusta ja Kiinan ja kehittyvien markkinoiden ongelmista. USA:n riskeinä ovat pankin mukaan myös yritysten investointien väheneminen ja mahdolliset virheet maan talouspolitiikassa tai rahapolitiikassa.

Päivitys 6.8. klo 9.59: Korjattu lausetta Kiinan tuontitulleista. Kiina ei ilmoittanut 60 miljardin dollarin tuontitulleista, vaan 5–25 prosentin tuontitulleista amerikkalaistuotteille, joiden tuonnin arvo on 60 miljardia dollaria.

Lisää aiheesta:

Kauppasota alkaa osua kuluttajiin: ”Emme voi olla vastaamatta markkinoiden muutokseen”

Donald Trumpin uusin uhkaus puhuttaa Suomessakin: ”Olisi kovaa kauppasotaa”