Nokia Siemens Networks myöntää, että sen myymää teknologiaa on käytetty Iranissa hallituksenvastaisten toisinajattelijoiden jahtaamiseen. Yhtiön kestävän kehityksen johtaja Anne Larilahti tunnusti asian eilen Ylen A-studiolle.

- Olemme saaneet luotettavaa tietoa siitä, että valvontakeskusta on käytetty toisinajattelijoiden jäljittämiseen ja ihmisoikeusrikkomuksiin, Larilahti sanoi Ylelle.

- Se, että myimme tällaisen keskuksen Iraniin, oli virhe.

NSN:n Iranin-kaupat nousivat julkisuuteen viime keväänä, kun Voiman Fifi julkaisi NSN:n matkapuhelinverkon seurantaan tarkoitetun valvontakeskuksen käyttöoppaan. Tuolloin NSN:n edustajat kiistivät täysin seurantateknologian yhteydet Iranin ihmisoikeusloukkauksiin.

- Nämä (järjestelmät) on tarkoitettu vakavan rikollisuuden jäljittämiseen. Lapsiporno ja terrorismi ovat yleisimmät syytä käyttää tätä, Larilahti selitti Ylelle.

Samankaltainen seurantajärjestelmä on käytössä lähestulkoon kaikissa maissa, joihin on rakennettu matkapuhelinverkko, myös Suomessa.

- Olemme ottaneet opiksemme. Tarkensimme ihmisoikeuspolitiikkaamme, Larilahti vakuuttaa.

NSN:n valvontajärjestelmää ja sen väärinkäyttöä Iranissa on pitänyt esillä Voiman toimittaja Hanna Nikkanen. Hän julkaisi vastikään kirjan, joka käsittelee suomalaisyritysten yhteiskuntavastuuta.

Nokia Siemens Networksin Monitoring Center -järjestelmä matkapuhelinverkon käyttäjien valvomiseksi nousi esiin vuonna 2009 niin kutsutuiden Twitter-mellakoiden jälkeen. Tuolloin mielenosoituksiin osallistuneet raportoivat viranomaisten löytäneen liiankin helposti todisteita nimettöminä netissä toimineiden agitaattoreiden tiedot.

Kun epäilyt NSN:n verkkoyhtiön osuudesta asiaan levisivät, Nokian matkapuhelimet joutuivat laajan boikotin uhriksi. Voiman Nikkanen uskoo, että NSN:n taipuminen johtuu nimenomaan tästä.