Pörssin tilinpäätöskauden perusvire näyttää toistaiseksi positiiviselta, arvioivat asiantuntijat Markkinaraati-ohjelmassa.

”Sanoisin, että ihan positiivisissa tunnelmissa, kun huomioidaan nämä alla olevat lähtökohdat. Tiedettiin, että talous hidastuu merkittävästi, kuluttaja on vaikeuksissa”, summaa Inderesin analyytikko Sauli Vilén.

”Tuntuu, että isoilla kansanosakkeilla aika hyvissä tunnelmissa mennään tätä tuloskautta”, sanoo Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Aktian salkunhoitaja Juuso Kenkkilä katsoo, että tuloskaudesta on tulossa pitkästä aikaa normaali koronavuosia seuranneen vahvan kasvun jälkeen: on sekä positiivisia että negatiivisia tulosyllättäjiä.

Mitkä yhtiöt ovat tuloskauden voittajia ja häviäjiä?

Lounasmeri nostaa voittajina esiin Nordean, UPM:n ja Nesteen ja mainitsee häviäjistä muun muassa Keskon. Vilén tosin huomauttaa, että Kesko on saatu hyvään tuloskuntoon ja nostettu ”aivan eri sfääreihin” viimeisen 6–7 vuoden aikana verrattuna vanhaan tasoon. Vastatuulesta huolimatta Keskon tulos on Vilénin mielestä isossa kuvassa yhä ”hämmästyttävää tasoa”.

Rakennusalalla, kulutussektorilla sekä rahoitus- ja varanhoitosektorilla on ollut vaikeaa, summaa puolestaan Kenkkilä.

Toistaiseksi tuloskausi ei ole tarjonnut kolmikon mielestä suuria yllätyksiä, joita kuitenkin löytyy sektoreiden sisältä. Vilén mainitsee esimerkkinä korjausrakennusyhtiö Constin, jolla menee todella hyvin.

Metsäyhtiöt tekivät viime vuonna komeaa tulosta, ja esimerkiksi UPM saavutti ennätystuloksen. Vilén ennustaa, että tästä vuodesta on tulossa normalisoitumisen vuosi, kun kysyntä pehmenee jopa tulikuumalta tasolta. Hän muistuttaa, että Suomen metsäyhtiöt ovat mukana monella sektorilla ja esimerkiksi sahapuolella tullaan varmasti reippaasti alas, koska vastaavaa sahasykliä tuskin tullaan hetkeen näkemään.

Verkkolaiteyhtiö Nokia teki miljardituloksen ensimmäistä kertaa vuosikausiin ja kertoi jopa yllättävän suuresta osingosta, joka olisi 0,12 euroa osakkeelta. Ennusteet ylittänyt yhtiö odottaa, että nousu jatkuu. Vaikka uutinen on Suomen taloudelle hyvä, salkunhoitaja Kenkkilä on skeptinen.

”Sijoittajana on vaikea innostua Nokian osakkeesta. Se on 12 vuotta ollut paikallaan. Siellä neljä–viisi euroa plus miinus euro–kaksi sinne tänne. Samaan aikaan Apple on noussut tuhat prosenttia”, hän huomauttaa.

Katso koko jakso oheiselta videolta, jolla Markkinaraadin asiantuntijat mm. arvioivat laajemmin yhtiöiden näkymiä.