Verkkojätti Nokian tilanne huolestuttaa nyt sekä yhtiön työntekijöitä, omistajia että asiantuntijoita.

Nokian työntekijöiden edustaja Lasse Laurikainen sanoo uutistoimisto Bloombergin haastattelussa, että yhtiön johto ei ole Alcatel-Lucent-yrityskaupan takia keskittynyt riittävästi 5g:hen. Laurikaisen mukaan tilanne on työntekijöille turhauttava.

”Toimeenpanon pitäisi olla terävämpää. Kyse on puhtaasti politiikasta. Ja tietyt tahot ajavat omiensa etuja ja kieltäytyvät yleisistä toimintatavoista”, hän sanoo.

Nokia osti amerikkalais-ranskalaisen Alcatel-Lucentin muutama vuosi sitten. Kyseessä oli Suomen historian suurin yrityskauppa. Nokia maksoi amerikkalais-ranskalaisesta yhtiöstä 15,6 miljardia euroa ja kauppasumma maksettiin Nokian osakkeina.

Analyytikot nostavat esiin yrityskaupan jälkeen tehdyt muutokset Nokian johdossa. Esimerkiksi ranskalainen pitkän linjan verkkolaiteosaaja Marc Rouanne erotettiin viime vuonna.

”Koko fuusion idea oli, että lopputulos on enemmän kuin osiensa summa. Johtajien vaihdokset osoittavat, että ongelmia on ollut. Johtajat eivät vaihdu, jos asiat kehittyvät hyvin”, Inderesin analyytikko Mikael Rautanen kommentoi Bloombergille.

Hän pohtii Nokian tilannetta myös Twitterissä.

”Nokian mobiilipuolen uuden sukupolven tuotteet jäljessä kilpailijoita, kassa heikkenee, luottoluokitukset laskee ja kurssi syöksyy. Ihan kuin tässä olisi oltu joskus aiemminkin.”

Valtion sijoitusyhtiö Solidiumin toimitusjohtaja Antti Mäkinen toi julki oman huolensa Nokian tilanteesta tänään Helsingin Sanomissa.

”Nokiasta täytyy olla huolissaan, koska tulevaisuudennäkymien muuttaminen huonommiksi ja siihen johtaneet syyt eivät näytä hyviltä. Sijoittajan täytyy olla aina vähän paranoidi, mutta tässä tapauksessa aivan erityisen paljon”, hän sanoo.

Lue myös:

Nokian osake on laskenut voimakkaasti sen jälkeen, kun yhtiö alensi ohjeistustaan tulosjulkistuksen yhteydessä toissa viikolla. Yhtiö kertoi myös loppuvuoden osingon jäävän maksamatta.

Lue lisää:

Suomen Osakesäästäjät ry:n mielestä Nokian olisi pitänyt antaa tulosvaroitus jo aikaisemmin. Yhdistyksen puheenjohtajan Timo Rothoviuksen mukaan tällaisissa tapauksissa voitaisiin harkita jopa ryhmäkanteen tekemistä.

”Jos pörssikurssi on laskenut neljänneksen, se on ilman muuta merkittävä asia. Siitä olisi pitänyt tehdä tulosvaroitus”, hän toteaa MTV:lle.

Mikael Rautasen mukaan virhe ohjeistuksessa tapahtui jo kauan sitten.

”Voisi sanoa, että alkuperäisessä osingonjaossa ja tulevan ohjeistamisessa tehtiin jo aikoja sitten virhe, joka nyt vähän pakon sanelemana reaktiivisesti paikattiin”, hän kommentoi Twitterissä.

Lue myös: