Kokoomuksen ja vasemmistoliiton hallitusneuvotteluja koskeva sanailu on jatkunut perjantaina.

Kokoomuksen kansanedustaja Terhi Koulumies linjaa, että kokoomuksen ei pidä lähteä hallitukseen vasemmistoliiton kanssa, mutta perussuomalaisten kanssa kannattaa ylläpitää keskusteluyhteyttä.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen muistuttaa, että hallitustunnustelijaksi on nimetty sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

”Ehkä olette ymmärtäneet roolinne väärin? Eduskuntavaalien tuloksen perusteella sdp on suurin puolue ja Antti Rinne nimettiin hallitustunnustelijaksi. Olkaa huoletta vaan”, hän vastaa Koulumiehelle Twitterissä.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Veronika Honkasalo tarttuu siihen, että Koulumies nostaa esiin yhteistyön perussuomalaisten kanssa.

”Kokoomusta ei kiinnosta ihmisoikeudet niinkään, sen sijaan kaveeraaminen äärioikeistolaisen puolueen kanssa kylläkin”, hän tviittaa.

Myös Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi kiinnittää huomiota samaan asiaan.

”Kertoo kyllä olennaisen jos puolueelle ei kelpaa yhteistyö vasemmistoliiton kanssa, mutta perussuomalaisten kanssa se voisi sopia. Mahtaakohan tämä olla laajemminkin jaettu käsitys lokoomuksessa?”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vastasi Koulumiehelle toteamalla, että liberaaleja arvoja vaaliva oikeisto on katoamassa.

Kiistely sai alkunsa torstaina, kun kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ilmoitti, ettei näe edellytyksiä kokoomuksen ja vasemmistoliiton hallitusyhteistyölle. Li Andersson kuvaili Jokisen ulostuloa tuoreeltaan ”itkupotkuraivariksi”.

Lue lisää: Kova hallituslinjaus kokoomuksesta – Li Andersson: ”Näyttää itkupotkuraivarilta”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi perjantaina, että hänen mielestään on erittäin vaikeaa hallitustunnustelijalla löytää sellainen ohjelma, jossa sekä kokoomus että vasemmistoliitto voisivat olla mukana.

”Tämä selviää ihan ohjelmia vertailemalla. Meidän ensisijainen tavoite on olla mukana sellaisessa hallituksessa, jonka talous-, työllisyyspolitiikan linja on sellainen, että se turvaa kestävällä tavalla suomalaisten hyvinvointipalvelut. Meille ei ole itsetarkoitus päästä hallitukseen. Jos ohjelma ei miellytä meitä, voimme kyllä suunnata matkamme myös oppositioon”, hän sanoi eduskunnassa Verkkouutisten ja Demokraatin mukaan.

Sdp käy viikonloppuna ja maanantaina kahdenvälisiä keskusteluja puolueiden kanssa.