Business Finlandin pääjohtajan nimitys voi alkaa täysin alusta, vaikka hakijalle tiedotettiin jo valinnasta.

Suomalaisille firmoille vienninedistämistä ja rahoitusta tarjoavan Business Finlandin pääjohtajan paikkaa haki 42 henkilöä, joiden joukossa oli nimekkäitä hakijoita.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kertoi 4. maaliskuuta, että hän on tehnyt valintansa uudesta pääjohtajasta ja että tämän nimi kerrotaan julkisuuteen ”lähipäivinä”. Sitten pääministeri Juha Sipilä (kesk) kaatoi hallituksensa 8. maaliskuuta. Business Finlandin pääjohtaja oli tarkoitus nimittää 14.3. valtioneuvoston istunnossa.

Viime torstaina työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti, että Business Finlandin pääjohtajan nimitys ”lykkääntyy”, koska sitä ei voida tehdä hallituksen eron vuoksi.

Työ- ja elinkeinoministeriön henkilöstö- ja hallintojohtaja Heidi Nummela kertoo, että nyt joudutaan odottamaan uuden hallituksen valintaa.

”Toimitusministeriöstön toimesta asia ei etene mihinkään. Virkamiesvalmistelu on edennyt tähän pisteeseen. Varmistamme vielä oikeuskanslerilta kannan siihen, mistä pisteestä jatkamme eteenpäin”, Nummela kertoo.

LUE MYÖS: Ministeriön raportissa brutaali lista Sipilän hallituksen poukkoilusta – ”Suomen innovaatiokyky heikkenee hyvää vauhtia”

Vaihtoehdot ovat Nummelan mukaan ne, että vaalien jälkeen aloittava ministeri valitsee nykyisten hakemusten pohjalta pääjohtajan tai että tehtävään tehdään täysin uusi, alusta alkava haku.

”Joka tapauksessa tulee uusi esittelyharkinta, koska esittelevä ministeri vaihtuu. On tulkintakysymys, pitääkö prosessia avata sen enempää.”

On siis täysin mahdollista, ettei pääjohtajan tehtävään valita henkilöä, jonka Lintilä valitsi.

”Nimitysharkinta on itsenäinen ja riippumaton edellisen ministerin nimitysharkinnasta.”

Nummela kertoi, että Lintilän valitsemaan hakijaan ehdittiin olla yhteydessä.

”Hänelle ehdittiin indikoida, että hän on nimitysesityksessä mukana.”

Esityksessä olleeseen hakijaan oltiin ministeriöstä yhteydessä muuttuneesta tilanteesta, kun kävi selväksi, että hallituksen ero estää nimityksen.

Nummela ei halunnut kommentoida, kuinka hakija suhtautui muuttuneeseen tilanteeseen tai kuka tämä on.

Pääjohtajan kuukausipalkka on nyt 11604 euroa.

”Pääjohtajan palkka on valtiovarainministeriön toimivallassa. Oletus on, että palkka tulee olemaan suunnilleen edeltäjän tasolla.”

LUE MYÖS: Tutkijan arvio Juha Sipilän toimitusministeristöstä: Yhdellä alueella ”tietysti täysin rampa ankka”

Business Finlandin pääjohtajan paikkaa ovat hakeneet muun muassa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen nykyinen johtaja Mika Maliranta, Sitran johtaja Mari Pantsar ja pääomasijoittajien yhdistyksen johtaja Pia Santavirta.

Mukana on myös kolme tehtävänsä jo jättänyttä toimitusjohtajaa. Anu Vauhkonen irtisanoutui vuosi sitten Aarikan toimitusjohtajan paikalta.

Business Finlandin pääjohtajuutta hakevat myös YIT:n entinen toimitusjohtaja Juhani Pitkäkoski sekä Arctian entinen toimitusjohtaja Tero Vauraste. 11 hakijaa ei halunnut nimeään julkisuuteen.

Tässä lista hakijoista.

Nykyinen pääjohtaja Pekka Soini ei hae jatkokautta. Pääjohtajan tehtävä on määräaikainen ja kestää viisi vuotta. Kausi alkaa 1. syyskuuta.

LUE MYÖS: Sipilän hallituksesta toimitusministeristöön: 3 asiaa, joita se ei saa tehdä