Ministereiden nyrkkitervehdykset ja pääministeri Juha Sipilän hehkutus "parhaasta päivästä" pääministerinä eivät miellyttäneet ay-kenttää.Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi

Palvelualojen ammattiliitto PAM:n puheenjohtaja Ann Selin kertoo Uudelle Suomelle, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja hallituskumppaneiden kohuttu nyrkkitervehdys oli viime metrien pienenä yksityiskohtana nakertamassa liiton väen luottamusta maan hallitukseen.

PAM ilmoitti tänään hieman yllättäen irtautuvansa yhteiskuntasopimusneuvotteluiden jatkosta. Syyksi kerrottiin luottamuspula hallitusta kohtaan.

Uusi Suomi kysyi Seliniltä päätöksen jälkeen, vaikuttiko nyrkkitervehdys viime hetkellä pamilaisten luottamukseen.

– No kyllä sekin tuli mainituksi [kokouksessa]. Sitä pidettiin tietysti erittäin nolona ja huonona käytöksenä. Sellaisia äänenpainoja oli, että nyt sanotaan, että on paras päivä, kun on saatu duunarit kyykkyyn, Selin kertoo.

SAK:ssa on myös laajemmin paheksuttu pääministerin juhlintaa neuvottelutuloksesta, joka on monille palkansaajille katkera pala.

Lue myös: Tämä Sipilän nyrkkitervehdys kuohuttaa – ”Ilakoivat, kun saavat kurittaa”

Lue myös: Tyrmistys ”nyrkkitervehdyksestä” – Vastaus: ”45 000 työpaikkaa tulossa, eikö se ole ilahtumisen paikka?”

Selinin mukaan ”luottamuspula oli syy, jota valtaosa puheenvuoroista” käsitteli PAM:n hallituksen kokouksessa.

Nyrkkitervehdystä laajemmin luottamuspulassa on kyse ehdollisista veronkevennyksistä ja lisäleikkausten perumisesta, jotka hallitus oli luvannut yhteiskuntasopimuksen vastineeksi. Koska työmarkkinoiden neuvottelutulos ei täysin vastaa hallituksen tavoitteita, ehdollisten toimien toteuttaminen on nyt epävarmaa. Hallitus ei ole antanut selvää vastausta kysymyksiin.

– Oli sellainen pelko – tai se on fakta – että maan hallitus ei ole sanonut, että miten näiden veroalennusten kanssa kävisi. Se [miljardin euron veroale] on yksi edellytys siinä neuvottelutuloksessa ja meidän aloille sillä on erityinen merkitys. Työntekijöiden kontolle laitettavat maksut ovat pois työssä käyvien pussista ja jos sitä ei kompensoida veroalennuksilla lainkaan, niin ostovoimavaikutus on suuri, Selin kertoo Uudelle Suomelle.

– Ja kun meidän alat ovat riippuvaisia myös muiden palkansaajien ostovoimasta, niin siihen ei jaksettu uskoa, että meidän työttömät jäsenemme saisivat töitä [paketin seurauksena].

Onko uskottavaa, että SAK lähtisi neuvottelemaan jatkosta, jos te ja Metalliliitto ette ole mukana?

– En halua sitä ennakoida. Odotetaan SAK:n maanantain kokousta, koska ymmärtääkseni osa näistä päätöksistä on jonkin sortin varaumalla, Selin sanoo.

– Kyllä se kannattaa se maanantai kannattaa vielä ihan vakavissaan katsoa ennen kuin tässä ryhtyy lopullisia johtopäätöksiä tekemään.