Humaanin maahanmuuttopolitiikan puolestapuhujana viime aikoina esillä ollut kirjailija Jari Tervo syyttää johtavia suomalaispoliitikkoja vätyksiksi, jotka eivät uskalla tuomita muukalaisvihaa ja rasismia suorasanaisesti.

Tervo oli vieraana MTV:n Huomenta Suomessa maanantaina. Aiheena oli muun muassa Helsingin rautatieasemalla tapahtunut kuolemaan johtanut pahoinpitely, josta epäiltynä on otettu kiinni uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeen mielenilmaukseen osallistunut mies.

Äärijärjestöjen kieltäminen lainsäädännön keinoin on ollut esillä julkisessa keskustelussa . Muun muassa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on kuitenkin huomauttanut, että tämä ei välttämättä ole kovin tehokas keino, koska toiminnan jatkaminen on mahdollista kieltämisestä huolimatta. Tervo yhtyy arvioon siitä, että kyseessä on ”tylsä ase”.

– Jolloin avainasemat olisivat meidän johtavat poliitikkomme. Nämä nolot vätykset, jotka eivät ole saaneet tässä asiassa pidettyä yhden yhtä painavaa puheenvuoroa, jossa tuomittaisiin väkivalta, viha, rasisti ja natsit, Tervo sanoi MTV:n lähetyksessä.

Tervo toteaa, ettei hän usko johtavien poliitikkojen olevan rasisteja tai kannattavan uusnatsiaatteita. Sen sijaan he ovat vaaleja ajattelevia poliitikkoja ja ”tietävät, että vierasvihaisia ihmisiä on Suomessa paljon”, Tervo pohtii.

Hänen mukaan pikainen lausunto lehdistölle ei enää riitä valtapoliitikoilta, vaan nyt olisi aika pitää puheita ja tuomita väkivaltaiset ääriliikkeet kaikin tavoin. Hänen mukaansa keskusteluissa usein mainittua suvaitsevaista ”toista ääripäätä” ei ole olemassa.

– Se jo sinänsä on mieletöntä puhetta, että jos meillä on natsit, jotka haluavat tuhota kaikki länsimaiset ja eurooppalaiset arvot, niin mikä on se toinen ääripää? Onko toinen ääripää sitten arkkipiispa Kari Mäkinen? En tiennytkään, että Suomen kirkko on äärijärjestö, koska se korostaa ihmisoikeuksia, Tervo ihmettelee keskustelua.

Suomalainen Vastarintaliike-ryhmä on yhdessä pohjoismaisten hengenheimolaisten kanssa kirjannut tavoitteekseen vallitsevan yhteiskuntajärjestelmän kumoamisen sekä natsivaltion luomisen Pohjoismaihin.

Tervo pitää erikoisena myös hallituspuolue kokoomuksen kansanedustajan Harry Harkimon tapaa syyttää oppositiopuolue vihreiden Ville Niinistöä tekopyhästä populismista. Niinistö oli oli omassa kommentissaan syyttänyt hallitusta vaikenemisesta ja tilan antamisesta rasistiselle syrjinnälle.

– Hjallis Harkimon sormet olivat näppäimillä ennen kuin ajatus päässä, Tervo sanoi.

Tervon mukaan kokoomus ja keskusta ovat olleet perussuomalaisten ”panttivankeja” maahanmuuttopolitiikan kysymyksissä.

Lue myös: Ministeri Paula Risikko: Äärijärjestöjen laillisuus tarkastellaan

Lue myös: Rikosoikeuden apulaisprofessori järjestäytyneestä rasismista: ”Syntyy vaikutelma, että asiaan ei haluta aidosti puuttua”