Venäjän ortodoksinen kirkko uhkasi viime syksynä Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa suhteiden katkaisemisella. Uhkaus liittyi aikaan, jolloin kirkko valmisteli kantaansa samaa sukupuolta olevien parien parisuhteeseen.

Kirkko päätyi lopulta siihen, että pappi voi rukoilla pariskunnan puolesta. Samaa sukupuolta olevia pareja ei kuitenkaan vihitä Suomen kirkossa avioliittoon.

Uhkauksesta kertoi maaliskuussa Kotimaa-lehti, joka kuvaili syksyn kirjelmää "ekumeeniseksi nootiksi".

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkoasiain osastoa johtava kirkkoneuvos Kimmo Kääriäinen vahvistaa Uudelle Suomelle yhteydenoton Venäjältä. Hän ei kuitenkaan haluaisi kutsua yhteydenottoa nootiksi tai uhkaukseksi.

- Metropoliitta Hilarion tiedusteli meidän ratkaisun perusteluja. Tähän arkkipiipa [Kari Mäkinen] vastasi ja kaikki kunnossa.

Suomen luterilaisen kirkon ja Venäjän ortodoksisen kirkon välit ovat siis kunnossa?

- Mitään ei ole tapahtunutkaan.

Venäjän kirkko katkaisi aiemmin suhteensa Ruotsin kansankirkkoon. Välirikon syy on se, että Ruotsin kirkko vihkii samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon.

Kirkkoneuvos Kääriäinen kertoo, että Suomen ja Venäjän kirkot käyvät keskenään säännöllisiä teologisia oppineuvotteluita. Perinne alkoi 1970-luvulla ja jatkuu seuraavan kerran ensi syksynä.

Muiden kirkkojen suhtautuminen ajankohtaisiin kysymyksiin ei Kääriäisen mukaan vaikuta Suomen kirkon päätöksiin suoraan. Hän kuvailee muiden kirkkojen ratkaisuja "referenssiaineistoksi", joita käytetään oman päätöksen pohjana.

Esimerkiksi viime vuonna tehty päätös samaa sukupuolta olevien parien puolesta rukoilemiseksi pohjautui valmisteluun, jossa selvitettiin myös muiden kirkkojen tekemiä ratkaisuja ja niiden perusteluita.

- Pyrimme päätymään lopputulokseen, joka on myös kirkon perinteen kannalta perusteltu. Olemme itsenäinen luterilainen kansankirkko, ja teemme itse ratkaisumme, Kääriäinen sanoo Uudelle Suomelle.

- Silmiä ei pidä tietenkään sulkea siltä ympäröivältä todellisuudelta, miten ratkaisut voisivat vaikuttaa suhteisiimme muihin kirkkoihin. Se ei kuitenkaan ole lähtökohta.

Kirkkoneuvos Kääriäinen kertoo, että suhtautuminen samaa sukupuolta oleviin pareihin on ollut jonkin verran esillä kirkkojen kansainvälisessä kanssakäymisessä. Mikään ykkösaihe se ei silti ole.

- Me olemme kansallinen kirkko, mutta samalla olemme osa laajempaa maailman kirkkoperhettä. Olisi murheellinen tilanne, jos välit olisivat selkeästi poikki johonkin päin, Kääriäinen sanoo.