Economist Intelligence Unit arvioi torstaina, että virus voisi leikata Kiinan bruttokansantuotteen kasvua 0,5–1 prosenttiyksikköä tänä vuonna. Kiinan bkt:n on ennustettu kasvavan tänä vuonna 5,9 prosenttia.

Kiinan taloutta tunteva Nordean pääekonomistin Tuuli Koivun mukaan ratkaisevaa on, kuinka nopeasti taudin leviäminen saadaan hallintaan.

”Jos tautia ei saada nopeasti hallintaan ja tautitapaukset Wuhanin ulkopuolella lisääntyvät, se jarruttaa vahvasti Kiinan taloutta ja aletaan puhua isoista vaikutuksista Kiinan talouteen ja samalla maailman talouteen.”

LUE MYÖS:

Merkittävin vaikutus tulee Koivun mukaan ihmisten ja yritysten käytöksestä.

”Ihmiset alkavat vältellä niin matkustamista kuin ostospaikkoja. Vaikutukset menevät läpi koko talouden rakenteen”, Koivu sanoo.

Jos koronavirusta ei saada hallintaan, voivat vaikutukset olla Koivun mukaan suurempia kuin vuonna 2003 sars-epidemian aikaan, sillä tieto taudista kulkee nopeammin ja laajemmin Kiinassa sosiaalisen median välityksellä.

Laajalle levinneen sars-epidemian on jälkikäteen arvioitu aiheuttaneen 1–2 prosentin loven Kiinan talouskasvuun.

Vaikutukset voivat jäädä kuitenkin huomattavasti pienemmiksi, jos tilanne saadaan hallintaan. Koivun mukaan vielä yksittäisen miljoonakaupungin sulkeminen tai mahdollisesti tavallista hiljaisemmaksi jäävä uuden vuoden ostossesonki eivät vaikuta vielä Kiinan talouteen merkittävästi.

”Kaikki voi jatkua normaalista, jos tauti saadaan hallintaan uuden vuoden lomien jälkeen”, Koivu sanoo.

”Muista vastaavista tapahtumista tiedetään, että ihmiset kuluttavat pois sen, mikä jäi kuluttamatta, kun usko tulevaisuuteen taas palaa.”

Entä koronaviruksen vaikutukset suomalaisiin yrityksiin? Koivu uskoo, että enemmän vaikutusta suomalaisiin yrityksiin on sillä, vahvistuvatko Ivalossa uutisoidut tautitapaukset koronavirukseksi.

”Se voi alkaa heijastua suomalaisten kuluttajien ja yritysten toimintaan.”

Markkinoilla uudet koronavirustapaukset ovat aiheuttaneet levottomuutta.

LUE SEURAAVAKSI:

S-Pankin ja FIM Varainhoidon päästrategi Lippo Suominen kuitenkin muistutti Twitterissä torstaina, että pitkässä juoksussa aiemmatkaan epidemiat eivät ole heiluttaneet markkinoita merkittävästi.

Jos et näe tviittiä, voit katsoa sen tästä.

Kiina oli perjantaina pysäyttänyt julkista liikennettä jo 12 kaupungissa Hubein maakunnassa, kertoo Financial Times (FT) FT:n mukaan rajoitukset vaikuttavat yli 36 miljoonaan ihmiseen. Niitä aiotaan laajentaa kahteen uuteen kaupunkiin perjantaina, minkä jälkeen rajoitukset vaikuttaisivat yli 43 miljoonaan ihmiseen.