Norja on vaatinut Venäjältä selitystä turvapaikanhakijailmiölle maan pohjoisosassa sijaitsevassa Storskogissa, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Norjaan on saapunut tänä vuonna Venäjältä noin 1200 etupäässä syyrialaista turvapaikanhakijaa, jotka ylittävät rajan Storskogissa. Esimerkiksi viime vuonna vastaavia tulijoita oli noin 20, mutta tämän vuoden ennusteena on ollut esillä arvio 5000 tulijasta.

Ulkoministeri Børge Brende nosti asian esille Barentsin euroarktisen neuvoston kokouksessa Oulussa keskiviikkona. Brende jutteli asiasta Venäjän kollegansa Sergei Lavrovin kanssa.

– Pyysin selitystä siihen, miksi Venäjältä saapuu Norjaan Storskogin kautta satoja turvapaikanhakijoita, mutta Suomeen ei yhtään, Brende sanoi NRK:n mukaan.

Brende pyysi Venäjää myös puuttumaan tilanteeseen. Norjan oikeusministeriö on aiemmin ilmoittanut, että Venäjältä saapuvien turvapaikkahakemuksia ei käsitellä, ja nyt Norjan viranomaiset valmistelevat näiden pikakäännytystä jo rajalla. Osa hakijoista on norjalaisten mukaan asunut vuosia Venäjällä.

– He eivät ole hädänalaisia, he ovat turvassa Venäjällä, oikeusministeri Anders Anundsen sanoo.

NRK:n uutisesta kertoi Suomessa ensin Yle.