Norja ja Tanska ovat sopineet maiden välisen rajaliikenteeseen avaamisesta kesäkuun puolivälissä. Norjan pääministeri Erna Solberg iloitsee päätöksestä.

”Tämä on hyvä asia talouden ja työpaikkojen kannalta molemmissa maissa. Tämä on ensimmäinen askel matkustusrajoitusten hillityssä ja hallitussa poistamisessa”, sanoo Solberg.

Norjan hallituksen tiedotteessa kerrotaan Norjan ja Tanskan sopineen yhteisestä menettelystä epidemiatilanteen seuraamiseksi ja tätä menettelyä halutaan soveltaa myös muiden Pohjoismaiden kanssa.

Molempien maiden terveysviranomaisten on esimerkiksi päästävä yhteisymmärrykseen kriteereistä sellaisten alueiden tunnistamiseksi, joilla tartuntatilanne on vaikea. Viranomaisten on lisäksi kannustettava näiden alueiden asukkaita olemaan matkailematta muissa Pohjoismaissa, eikä muiden maiden asukkaita suositella matkustamaan näillä alueilla. Lisäksi matkailijoiden on eristettävä ja testattava itsensä, jos he saavat koronaan viittaavia oireita.

Ruotsissa on kuluneiden viikkojen aikana havaittu, kuinka muissa Pohjoismaissa on alettu karsastaa Ruotsia sen tartuntatilanteen vuoksi. Suomen hallituksesta Ruotsin tilannetta on pidetty ”huolestuttavampana”. Norjan ja Tanskan sopimassa menettelyssä voikin nähdä piirteitä, joilla matkustusta Ruotsiin halutaan rajoittaa pohjoismaisista rajasopimuksista huolimatta.

Ruotsalaislehti Svenska Dagbladet uutisoi sopimuksen syntyneen ”ilman Ruotsia.”

Solberg kertoi pitämässään tiedotustilaisuudessa, että neuvotteluja rajojen avaamisesta käydään parhaillaan Suomen, Ruotsin ja Islannin kanssa.

Suomen ulkoministeriön mukaan nykyiset matkustussuositukset ovat ennallaan, mutta Suomen hallitus matkustamista Pohjoismaissa Tanskan ja Norjan mallin mukaan ensi viikolla.

Päivitetty klo 17:55: Lisätty Suomen ulkoministeriön kommentti.

Lue seuraavaksi: