Suomalaiset ovat olleet hämmentyneitä siitä, mitkä säännöt pätevät tällä hetkellä, kun puhutaan matkustamisesta Suomen sisällä.

Oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen vastasi aiheesta esitettyyn kysymykseen hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Timosen mukaan maan sisällä ei ole voimassa matkustuskieltoa, vaan muita rajoituksia, joilla pyritään hillitsemään koronaepidemian leviämistä. Tämä tarkoittaa Timosen mukaan sitä, että Etelä-Suomen alueilta, joilla epidemia etenee nopeimmin, ei ole vastuullista muutoin kuin välttämättömistä syistä siirtyä muualle maahan ja kasvattaa näin sairastumisriskiä siellä.

”On ihan mahdoton yleisesti sanoa, että kaikki matkustaminen olisi tämän tavoitteen kannalta haitallista. On sellaisia perheitä, jotka ovat esimerkiksi siirtyneet talviasuttaville kesäasunnoille, vieneet sinne mukanaan hyvin runsaan tarvikevaraston ja ovat käytännössä siellä tehokkaammin eristettyinä kuin mitä he olisivat täällä kaupungissa. Minun on mahdoton ajatella, että tämä olisi näiden tavoitteiden vastaista”, Timonen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Ruotsin terveysviranomainen arvioi tilannetta Ruotsissa mökkeilyn osalta samansuuntaisesti.

LUE TARKEMMIN:

Norjassa ihmisiä on paennut mökeilleen etätöihin, ja Norja on vaatinut heitä palaamaan kotiin. Pääministeri Erna Solberg sanoi reilu viikko sitten yleisradioyhtiö NRK:n mukaan, että Norja käyttää tarvittaessa reserviläisiä saadakseen kymmenet tuhannet mökkiläiset palaamaan.

Pelkona on se, että ihmiset levittävät virusta pienille paikkakunnille, joiden resurssit eivät riitä kaikkien mahdollisten koronatapausten hoitoon.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) kehotti tänään suomalaisia pysymään siellä, missä he parhaillaan ovat. Hän totesi Ylen aamussa, että ihmisten ei ole nyt syytä matkustaa maan sisällä.

Ulkomaan-matkojen osalta ohjeistus on jo ollut yksiselitteinen: suomalaisten ei tule nyt matkustaa ulkomaille.