Tasan 70 vuotta sitten britannian erikoisjoukkojen värväämä Joachim Rønneberg johti operaatiota, joka mitä todennäköisimmin esti Adolf Hitlerin natsi-Saksaa valmistamasta atomipommia.

Rønneberg kertoo henkeäsalpaavasta sotilasoperaatiosta BBC:lle. Hän on norjalaisista miehistä koostuneen sissiryhmän viimeinen eloonjäänyt.

Rønneberg pakeni toisen maailmansodan aikaan Norjasta Saksan hyökättyä maahan. Hän eli Britanniassa hetken pakolaisena, kunnes armeijan erikoisjoukot ottivat häneen yhteyttä.

Miehen tehtäväksi annettiin värvätä kuusihenkinen tiedusteluryhmä, joka tunkeutuisi Norjan maaseudulla Vemorkissa sijaitsevaan voimalaitokseen. Rønneberg ei saanut tietää, miksi laitos oli strategisesti tärkeä kohde.

Vemorkin laitoksessa kyettiin tuottamaan raskasta vettä, jota tarvitaan atomipommin valmistamiseen. Saksa kehitti kovaa vauhtia ydinasetta toisen maailmansodan aikaan.

Loppusyksystä 1942 Norjaan matkanneen sissiryhmän tehtävä oli ohjata brittiläinen sotilasjoukkue kohteeseensa ja avustaa laitoksen sabotaasissa tai valtauksessa.

- Ajattelimme, että tämä on yhdensuuntainen matka, Rønneberg sanoi BBC:n haastattelussa.

Ryhmä sai matkaansa brittiarmeijan palveluspuvut ja syanidikapselit.

Ryhmä tavoitti kohteen ja toimitti briteille tiedustelutiedot paikasta. Brittien maahanlaskujoukkojen hyökkäys kuitenkin epäonnistui täydellisesti: kaikki sotilaat kuolivat joko lento-onnettomuudessa tai jäivät kiinni ja teloitettiin. Jäljellä oli vain Rønnebergin kuusihenkinen ryhmä.

Katastrofaalisen hyökkäyksen jälkeen Rønneberg jäi miehineen maastoon. Ryhmä metsästi ravintonsa ja odotti uusia ohjeita Britanniasta.

Vasta helmikuussa 1943 Rønneberg sai avukseen kuusi tuoretta miestä. Useiden päivien etsintöjen jälkeen tulokkaat löytyivät Norjan vuoristosta ja liittyivät ryhmään. Miehet olivat erehtyneet kilometrejä hypättyään laskuvarjoilla lumiseen maastoon.

Lopulta Rønnebergin ryhmä lähestyi voimalaitosta. Teitä oli kaksi: tarkasti vartioidun sillan yli tai syvän rotkon läpi. Miehet äänestivät rotkon puolesta.

Rankan kiipeämisurakan jälkeen ryhmä yllätti saksalaiset ryömimällä voimalaitokseen huoltokäytävää pitkin. Vain osa ryhmästä kuitenkin pääsi sisälle laitokseen.

Räjähtein aseistautuneet sabotöörit panostivat raskaan veden tuotantolaitteet ja hiipivät ulos. Rønneberg kuvailee räjähdystä pettymykseksi, kuului vain pieni tussahdus. Tussahduksen ansiosta laitos oli pois käyttökunnosta kuitenkin kuukausia.

Tämä seisokki todennäköisesti esti Saksan ydinaseen kehitystyön siinä määrin, että armeija ei koskaan ehtinyt saada asetta valmiiksi.

Pako voimalaitokselta tapahtui kuolemanpelossa. Laitosta vartioi kokonainen divisioona (yli 10 000 sotilasta). Nyt tämä divisioona oli Rønnebergin ja hänen miestensä perässä.

Sissiryhmä hiihti läpi vuoristoisen Norjan noin 200 kilometrin matkan.

- Elämäni paras hiihtoreissu, Joachim Rønneberg sanoi BBC:lle hymyillen.

Rønneberg kertoi ymmärtäneensä tehtävänsä todellisen tarkoituksen vasta sen jälkeen, kun Yhdysvallat käytti Japanissa ydinasetta.

Tämän jutun lähteinä on käytetty BBC:n haastattelua, Rønnebergin suvun verkkosivuja sekä osin Wikipedia-artikkelia.