Norjassa on viime viikkoina ollut futiskuumetta. Maa oli hilkulla päästä suoraan ensi vuoden EM-kisoihin, kun Kroatiankin Norja kaatoi 2-0. Tappio viimeisessä ottelussa Italialle vei Norjan jatkokarsintoihin.

Torstaina Oslon Ullevaalilla norjalaisille tarjottiin raju pettymys. Heikommaksi vastustajaksi arvioitu Unkari voitti 1-0. Voittomaalin viimeisteli Laszlo Kleinheisler, joka sai Adam Szalailta hienon syötön rangaistusalueen rajalle. Kleinheisler laukoi kierteisen laukauksen sisään.

Norjalla oli lopussa muutama loistopaikka, joista Stefan Johansen ja Andre Helland epäonnistuivat. Suomen viime kesänä Olympiastadionilla masentanut Unkarin maalivahti Gabor Kiraly oli jälleen loistava.

Ensi sunnuntaina Budapestissa Unkarilla on hieno sauma saavuttaa ensimmäinen arvokisapaikkansa sitten 1986 MM-kisojen. Unkarissa futisperinteitä riittää, mutta viime vuosikymmeninä unkarilaiset ovat pitäneet jalkapallomaajoukkuettaan vitsinä. EM-kisapaikka muuttaisi tietysti asenteita.

Norjan pelasi jalkapallon MM-kisoissa 1994 ja 1998 sekä EM-kisoissa 2000. Norjalla oli esimerkiksi Tore Andre Flon ja Ole Gunnar Solskjärin kaltaisia tähtipelaajia. Sen jälkeen on ollut hiljaisempaa, eikä Norjaa ole arvoturnauksissa nähty.

Norjan Messiksi kutsuttu 16-vuotias Martin Ödegaard istui Unkari-ottelussa penkillä. Nähtäväksi jää, päästetäänkö ”Messi” Budapestissa tositoimiin.

Unkari on vierasmaalinsa myötä vahvoilla. Joukkue on vastahyökkäyksissä hyvä, kuten Mixu Paatelaisen ”fantasiajalkapallossa” suomalaiset katkerasti näkivät. Norjan on pakko hyökätä ja Unkari kykenee hyödyntämään vahvuuksiaan.