Norjassa lohia tappanut leväkukinta lähti kuukauden jälkeen laskuun viime viikolla. Kalakuolemien vaikutukset näkyvät pitkään, ja talvella saatetaan nähdä ainakin 20 prosenttia viime vuotta kalliimpia hintoja.

Suomalaisen kirjolohen hinta reagoi lohen hintaan ja seuraa viiveellä sen kehitystä, arvioi Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Jari Setälä.

LUE MYÖS: Yrittäjä tuskastui: WWF:n suosittelema kotimainen kala jumittui lupaprosessiin – Suomessa syödystä kalasta 82% ulkomaista

Kalatukkureiden mukaan ihmiset siirtyvät ilman muuta ostamaan enemmän kotimaista kalaa, jos Norjasta ei ole yhtä paljon kalaa tuotavaksi.

”Uskon vahvasti siihen, että kotimaisen kalan kysyntä kasvaa, jos norjalaisen lohen hinnat nousevat”, sanoo kalatukkuri Arvo Kokkosen myyntipäällikkö Markus Hännikäinen.

Norjalaisen lohen kallis hinta heikentää sen markkina-asemaa ja helpottaa näin kotimaisten kasvattajien ja kalastajien tilannetta, arvioi Setälä.

Setälän mukaan Norjan lohen hinta vaikuttaa myös epäsuorasti luonnonkalojen, kuten siian ja muikun, hintoihin. Luonnonkalat ovat nykyään tosin markkinoiden erikoistuotteita.

Kala on kallista kuluttajan lompakolle. Esimerkiksi norjalainen lohi on neljän viime vuoden aikana ollut pitkän aikavälin tarkastelussa poikkeuksellisen kallista.

Samaan aikaan alennuskampanjat ovat vähentyneet.

”Kalan etuna on sen terveellisyys sekä tuotannon ympäristöystävällisyys. Nämä seikat ovat korkeista hinnoista huolimatta ylläpitäneet kohtuullista kysyntää”, Setälä sanoo.

LUE MYÖS: Kansanedustajan ihmetys: ”Särki on herkku ranskalaisille – päätyy jopa kompostiin Suomessa”