Norovirukset leviävät jälleen ympäri maata. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tärkein ja oikeastaan ainoa tapa ehkäistä taudin tarttumista on käsienpesu.

Norovirustapauksia on alkuvuodesta kirjattu THL:n tartuntatautirekisteriin 570 tapausta, mikä on hieman enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Suurin osa sairastuneista ei kuitenkaan hakeudu terveydenhoidon piiriin, joten rekisterissä näkyy vain murto-osa tartunnoista.

Tärkein keino ehkäistä tartuntaa on käsien huolellinen pesu vedellä ja saippualla, THL kertoo tiedotteessaan. Joissain median ohjeissa on mainittu, että käsien pesun tulisi kestää 40 sekuntia ollakseen riittävä.

– Käsienpesun tulee olla huolellinen ja tehokas. Aikamäärettä ei voida antaa, mutta käsiä pitää hieroa huolellisesti. Tulee pestä sormien välit, kynnet ja niin edelleen, sanoo THL:n erikoistutkija Haider Al-Hello Uudelle Suomelle.

Hänen mukaansa toisinaan mainittu 40 sekunnin ohjeaika on suuntaa-antava.

– Riittävä aika vaihtelee esimerkiksi aikuisella ihmisellä ja lapsella.

Al-Hellon mukaan kädet pitää pestä aamuin ja illoin sekä aina vessassa käydessä sekä syömään ryhtyessä. Saippua on olennainen, sillä se liuottaa pöpöt, kun taas runsas vesi huuhtelee ne käsistä viemäriin.

– Kaikki ihmiset eivät pese käsiään vessassa käydessä. Se olisi tärkeää erityisesti nyt.

Myös viimekesäinen norovirusepidemia Tallink Siljan risteilyaluksella osoitti , että kädet jäävät monilta pesemättä vessassa käydessä. Lue lisää: Silja Symphonyn WC-näytteet paljastavat: ”Kädet jäävät pesemättä”

Norovirukseen ei ole lääkettä. Käsidesit puolestaan eivät riitä taudilta suojautumiseen, THL korostaa.

Alkoholipitoiset käsihuuhteet eivät tehoa hyvin norovirukseen. Oksennus- ja ripulitahrat tulee puhdistaa klooripitoisella pesuaineella, sillä norovirus säilyy elinkykyisenä pinnoilla, kuten ovenkahvoissa ja vesihanoissa viikkoja, THL:n tiedotteessa kerrotaan.

Norovirus tarttuu erittäin herkästi ja tauti voi olla raju terveelläkin, mutta tämän talven viruksissa ei Al-Hellon mukaan vaikuta olevan mitään erityistä. Oksennusta, ripulia, vatsan kouristelua sekä kuumetta aiheuttava tauti menee perusterveellä yleensä ohi nopeasti, mutta riskiryhmille se voi aiheuttaa jopa sata päivää kestävää ripulia, Al-Hello kertoo.

Sama henkilö voi talven aikana sairastua useamman kerran noroviruksen aiheuttamaan vatsatautiin, sillä viruksia on liikkeellä useita erilaisia.