Tällä viikolla kävi ilmi, että vakavissa velkavaikeuksissa kärvistelevän norjalaisen halpalentoyhtiö Norwegianin lentokoneet voivat pysytellä pitkälti maassa jopa ensi vuoden kevääseen asti.

”Tilanteen epävarmuudesta johtuen on vaikea sanoa, koska voimme aloittaa lennot uudelleen”, kertoo Norwegianin lehdistökontakti Tarja Valde-Brown.

Tilanne vaikuttaa Suomen matkailualaan. Yhtiöllä on Valde-Brownin mukaan yli 30 suoraa reittiä Suomessa, ja vuosittain lähes kaksi miljoonaa matkustajaa lennoilla Suomesta ja Suomeen. Viime vuonna Finavian lentoasemien kautta kulki yhteensä 26 miljoonaa matkustajaa.

Valde-Brownin mukaan Norwegianilla on tärkeä asema Pohjois-Suomen ja Lapin reiteillä.

”Ennen koronakriisiä lensimme päivittäin ympäri vuoden Helsingin ja Oulun sekä Helsingin ja Rovaniemen välillä”, Valde-Brown kertoo.

Norwegianilla on talvikaudella lennot Helsingin ja Kittilän sekä Helsingin ja Ivalon välillä. Lisäksi Norwegianilla on suora reitti Rovaniemen ja Lontoon Gatwickin välillä.

”Kaikki nämä reitit ovat olleet erittäin suosittuja.”

Norwegian ei kerro tarkempia tietoja yksittäisten reittien matkustajamääristä.

”Merkittävä takaisku”

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen kertoo, että Norwegianin lentoyhteydet ovat Rovaniemen ja koko Lapin matkailulle tärkeitä kotimaan liikenteen ja kansainvälisten suorien yhteyksien kannalta.

Kärkkäisen mukaan Norwegianin ympärivuotinen Helsingin ja Rovaniemen välinen yhteys on lisännyt sekä kotimaan että kansainvälistä vaihtomatkustamista Rovaniemelle.

”Liikennöinnin päättyminen on Rovaniemelle ja Lapille merkittävä takaisku.”

Kärkkäinen arvioi, että lentojen hinnat voivat nousta Norwegianin koneiden pysyessä maassa.

”Mikäli liikennöitävällä reitillä on kilpailua, lentohinta on yleensä maltillisempi. Kilpailijoiden jäädessä pois hinnat tyypillisesti nousevat.”

Kärkkäinen huomauttaa, että maailma on koronaviruksen vuoksi poikkeuksellisessa tilanteessa, jota on vaikea verrata aiempiin kriiseihin. Hänen mukaansa tässä tilanteessa on todennäköistä ja osin ymmärrettävääkin, että lentojen hinnat nousevat.

Tilastokeskus kertoi torstaina, että lentomatkustajien määrä romahti maaliskuussa koronakriisin vuoksi. Suomen lentoasemien kautta lensi silloin 0,96 miljoonaa matkustajaa, mikä on 56 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten maaliskuussa.