SDP:n entisen kansanedustajan ja Senioriliikkeen puheenjohtajan Kimmo Kiljusen kansalaisaloite nousi esiin eilen SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa.

Erityisesti aloitteen palkkatasoindeksin palauttamisesta eläkkeisiin nosti esiin nouseva tähti, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Hän piti puheenvuoron, jossa vetosi puoluettaan ottamaan kantaa nuorten puolesta.

– [Kansalaisaloite] on ollut monelle ehkä kiusallinenkin keskustelunaihe, mutta tämä [on] asia, jota emme voi välttää, Näkkäläjärvi sanoi.

– Tilanne on todella nyt se, että missä tahansa mie liikun esimerkiksi tänä aamuna Suomen ylioppilaskuntien liiton liittokokouksessa, keskustelemassa nuorten kanssa politiikkaa, niin nousee esiin se, että tällainen aloite on tehty, sen seuraukset on nuorille haastavat ja suorastaan katastrofaaliset, ja se, että se on lähtöisin meiltä. Mie sitten olen aina oikomassa, että se on tällaista yhden aktiivisen jäsenen aktiivisuutta, mistä tämä on lähtöisin, mutta selvää on, että tämä keskustelu on tehnyt jo vakavaa mainetappiota puolueelle. Nuorten parissa nimenomaan.

– Meillä ei ole mun mielestä varaa siihen, että me karkotetaan fiksut ihmiset, jotka haluavat parantaa maailmaa, koska meitä pidetään tällaisena eläkeläispuolueena, joka ei suhtaudu riittävällä vastuulla nuoren sukupolven huoleen, Näkkäläjärvi sanoi.

Hän muistutti tutkimuksista, joiden mukaan niin sanottu Y-sukupolvi eli 1980–1995 syntyneet on ensimmäinen sukupolvi, jonka tulotaso on jäämässä matalammaksi kuin edellisen sukupolven.

Lue lisää:

Tuloromahdus: 1980–1995 syntyneiden ”petos” totta Suomessakin – ”Suuret ikäluokat pelastivat nahkansa”

Ilkeä kaksoisvaikutus iskee 1980–1995 syntyneisiin suomalaisiin: ”Kohtuutonta”

– Tämä eläkekeskustelu on vasta alkusoittoa, koska eläkemenot ovat kasvaneet nyt 2010-luvulla ja suuri sote-menojen nousu on vasta edessä 2020-luvulla. Tämä on merkittävä kysymys, koska tämä on kysymys siitä, miten hyvinvointivaltio tulevaisuudessa rahoitetaan, ja osallistutaanko siihen työhön tasapuolisesti, Näkkäläjärvi sanoi.

– Siksi olen ollut todella pettynyt siihen, että SDP ei ole selkeästi kyennyt sanomaan, että olemme vastuullisen politiikan ja sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden puolella. Nyt tämä on tulossa todella eteen, koska 8. joulukuuta tämä kansalaisaloite on tulossa eduskuntaan. Vetoankin nyt kaikkiin läsnäolijoihin: tässä keskustelussa meidän on oltava suoraselkäisesti solidaarisuuden puolella, hän jatkoi.

– Keskustelusta on tulossa myös puoluekokoukselle eittämättä vaikea, mutta vaikeaa on tämä korvia huumaava hiljaisuuskin. Joskus politiikassa on tehtävä päätöksiä silläkin uhalla, että joku siitä suuttuu, hän päätti kannanottonsa.

Puoluevaltuuston kokouksessa nousi esiin myös nuoren ensimmäisen kauden kansanedustajan Ilmari Nurmisen kanta kansalaisaloitteeseen. Nurminen on suhtautunut ajatukseen aiemmin myönteisesti.

Nurminen ei suoraan omassa puheenvuorossaan kannattanut kansalaisaloitetta, muttei myöskään tyrmännyt sitä. Hän piti tärkeänä, että eläkeasiaan löydettäisiin ylisukupolvinen ratkaisu, jossa autettaisiin pienituloisia.

Senioriliikkeen kansalaisaloite on herättänyt kiivasta keskustelua ja vastustusta erityisesti nuorten joukossa. Kansalaisaloite on kerännyt lähes 85 000 allekirjoitusta.

Lisää aiheesta:

Kiljuselta vaaditaan johtopäätöksiä eläkekiistassa

Sukupolvien kiista käynnissä – Eläkeyhtiön johtaja: Nykyisille muhkeille eläkkeille on perusteita

Uutuuskirja: ”Vaietun eläkepommin” pysäyttävät luvut – ”Syy leikkausten takana”

Kiljunen vs. opiskelijat – 1980–1995 syntyneiden tuloromahdus ”väliaikainen”?

Professori väläyttää ”sukupolvien sotaa”

Eläketurvakeskus hermostui Kimmo Kiljuseen