Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimusvääntö jatkuu jälleen tänään iltapäivällä. Ratkaisun löytyminen vauhdittaisi koko työmarkkinakierroksen etenemistä. Toisaalta, jos ratkaisua työmarkkinakierroksen pääavauksesta ei edelleenkään ala löytyä, voi uusien työtaistelutoimien mahdollisuus nousta pöydälle.

Ennen joulua Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto hylkäsivät valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen. Nyt osapuolet pyrkivät hakemaan ratkaisua keskinäisissä neuvotteluissa. Työtaistelu-uhkaa jota sovittelijan pitäisi sovitella, ei tällä hetkellä ole.

Lue myös:

Teollisuusliitolla ja Teknologiateollisuudella on pyrkimys päästä ratkaisuun mahdollisimman nopeasti, mutta tilanne on kimurantti. Osapuolten välillä on kiista palkankorotuksista, ja erimielisyys on ollut suuri.

Askelmerkkejä muihin neuvotteluihin

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvottelujen on odotettu tuovan askelmerkkejä muihin vientialojen neuvotteluihin. Keskeisten vientialojen ratkaisujen on ennakoitu puolestaan muodostavan työmarkkinakierroksen niin sanotun yleisen linjan. Nyt tilanne on edelleen auki.

Lue lisää:

Neuvottelusuma työehtoneuvotteluissa kasvaa tällä hetkellä. Useassa työehtosopimuksessa palkankorotukset on sidottu vientialojen korotuksiin. Lämpö voi alkaa nousta useassa paikassa, jos ratkaisut työmarkkinakierroksen päänavauksesta edelleen reippaasti pitkittyvät.

Vaikeuskerrointa työmarkkinakierroksella tulee riittämään, vaikka Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto saisivat puserrettua lähiaikoina sovun neuvotteluissaan.

Esimerkiksi työaikaa pidentäneistä kiky-tunneista on eri aloilla sovittu hyvin eri tavoin. Vääntö kiky-tunneista pysyy pöydällä useissa neuvotteluissa koko työmarkkinakierroksen ajan.

Lue seuraavaksi: