Yhdysvaltojen turvallisuusviranomainen NSA julkaisi jouluaattona raportin, joka käsittelee viraston työntekijöiden virheitä ja tahallisia rikkomuksia vuosina 2001-2013.

Raportissa myönnetään, että noin 12 vuoden ajanjaksolla on tapahtunut tusinan verran tahallisia väärinkäytöksiä viraston massiivisen tiedustelutietokannan avulla. Kaikkiaan virheellisiä tapauksia on useita kymmeniä.

NSA on seurannut pitkään kansainvälistä dataliikennettä ja tallentanut samalla myös Yhdysvaltojen kansalaisten käyttäytymistä kuvaavaa dataa. Tämä on USA:ssa kiellettyä ilman erillistä etsintälupaa.

Tiedusteluohjelma paljastui, kun viraston lukuun työskennellyt Edward Snowden antoi Wikileaksille ja muutamalle toimittajalle järjestelmästä keräämiä tietoja.

NSA:n raportin voi lukea viraston verkkosivuilta. Raportista kertoo esimerkiksi uutistoimisto Bloomberg.

Törkeimmät tapaukset liittyvät useimmin NSA:n analyytikkojen henkilökohtaisiin tilanteisiin. Yhdessä tapauksessa analyytikko vakoili omaa puolisoaan NSA:n järeällä kalustolla. Tämä tapaus tuli NSA:n tietoon vuonna 2012.

Analyytikko oli kaivanut tietojärjestelmästä puolisonsa yhteydenpitoa eri henkilöiden kanssa. Teon taustalla oli ilmeisesti inhimillinen mustasukkaisuus.

NSA kuittaa suurimman osan lakia rikkoneista tapauksista vahingoiksi. Yhdessä tutkitussa tapauksessa analyytikko oli hakenut tietoa kansainvälisesti etsitystä henkilöstä, mutta teki vahingossa haun itsestään. Tämä paljasti analyytikolle perusteettoman paljon tietoja hänen lähipiiristään.

Viraston raportin tiedot väärinkäytöksistä ja virheistä on suurilta osin salattu. Raporttiin liittyvässä tiedotteessa painotetaan nopeaa puuttumista virheisiin ja toiminnan lainmukaisuutta. Painotus ei ole yllättävä viranomaiselta, jonka toimintaa on arvosteltu rankasti Snowden-paljastusten jälkeen.

NSA joutui julkaisemaan neljännesvuosittain laaditut raporttinsa sen jälkeen, kun kansalaisjärjestö haastoi viraston oikeuteen liittovaltion julkisuuslakien perusteella. Raportit on lähetetty Yhdysvaltojen tiedustelujohdolle säännöllisesti.

Huhut NSA:n tiedusteluohjelmasta ovat velloneet villeinä jo muutaman vuoden ajan. Viime vuonna julkisuuteen vuoti satoja julkisuuden henkilöiden itsestään tai läheisistään ottamia seksuaalissävytteisiä kuvia.

Jo Edward Snowden vihjasi NSA:n analyytikoilla olevan vastaava kattava arkisto arkaluonteista materiaalia hallussaan. Kuvia kierrätettiin Snowdenin mukaan NSA:n sisällä viihteenä.

The Fappening -nimellä (happening tarkoittaa englanniksi tapahtumaa, fap on nettislangin termi miehiselle masturboinnille) kulkenutta tietovuotoa ei koskaan kyetty yhdistämään NSA:han, mutta verkossa levisi laajalti teoria siitä, että kyse olisi nimenomaan NSA:n arkistosta.

Nyt julkaistu raportti ei anna yleisluontoisuutensa puolesta lisävalaistusta teoriaan.