Nuoria edustavat järjestöt ilmaisevat pettymystään koskien maksutonta toisen asteen koulutusta käsittelevän kansalaisaloitteen kohtaloa. Eduskunnassa opetusasioista vastaava sivistysvaliokunta esittää hylättäväksi kansalaisaloitetta, jossa oli 53 098 allekirjoitusta.

”Valiokunnalla olisi halutessaan ollut keinoja viedä itse asiaa eteenpäin. Tahtoa niiden käyttämiseen ei valiokunnan enemmistöllä kuitenkaan ollut. Valiokunnan päätös on ankea viesti kansalaisaloitteen puolesta töitä tehneille nuorille: Näinkö eduskunta arvostaa nuorten aktiivisuutta?” sanovat nuorten järjestöjen johtajat tiedotteessaan.

Kantaa asiaan ottavat Lukiolaiset, FSS, OSKU, Pelastakaa Lapset ja SAKKI.

LUE MYÖS: Kansanedustajan järkytys: ”Nuorten ja koulutuksen puhdasta halveksuntaa – hallituspuolueet kaatoivat kansalaisaloitteen”

Vaikka opetus on lukioissa ja ammattikouluissa nykyään maksutonta, joutuvat opiskelijat maksamaan oppimateriaaleista kuten lukiokirjoista tai ammattikoulun työvälineistä.

Sivistysvaliokunnan kansanedustajat korostavat, että asian nostaminen keskusteluun on ”erittäin tarpeellista”. Valiokunnan mukaan syy ratkaisuun on ennen muuta tekninen: kansalaisaloitteessa vaaditaan eduskuntaa laatimaan selvityksen ja ryhtyvän toimenpiteisiin lukio- ja ammatillisten opintojen maksullisuuden poistamiseksi, mutta eduskunta ei ole oikea taho selvitysten tekemiseen.

Sdp:n, vihreiden, vasemmiston ja rkp:n kansanedustajat vaativat kuitenkin omassa vastalauseessaan, että eduskunta velvoittaisi hallitusta tekemään kansalaisaloitteen vaatiman perusteellisen selvityksen toisen asteen opintojen kustannuksista. LUE LISÄÄ: ”Tuntuu käsittämättömältä”: 53098 suomalaista halusi lukiot ja ammattikoulut ilmaiseksi – Nyt kansalaisaloitetta esitetään hylättäväksi

Nuoria edustavat järjestöt kiittävät valiokunnassa vastalauseen tehneitä edustajia ja toivovat, että eduskunnan enemmistö yhtyy siihen.

”Järjestöt vaativat eduskuntaa käymään täysistunnossa perusteellisen keskustelun aloitteen sisällöstä. Aloiteteknisiin muotovirheisiin vetoaminen ei edistä yhdenkään nuoren yhdenvertaisia opiskelumahdollisuuksia”, järjestöjen tiedotteessa sanotaan.

LUE MYÖS: Sauli Niinistö: ”Yhä useammin kuulemme, kuinka rahan puute on katkaista opintiellä etenemisen - Niin ei pidä olla”