Kansanedustaja Janne Heikkinen (kok) vaatii Suomeen totuuskomissiota, joka selvittäisi suomalaisten kontaktit Itä-Saksaan ja Neuvostoliittoon.

Heikkisen mielestä kylmän sodan ajan lähihistoria on edelleen Suomessa perkaamatta. Hän huomauttaa, että myös korkeassa asemassa olleet suomalaiset ovat saattaneet pelata toisen maan pussiin.

”Suomessa pitäisi tehdä länsimaistumisprosessi, jossa käsitellään seikkaperäisesti kipeitäkin asioita, jotka liittyvät itäsuhteisiin. Myös poliitikkojen kontaktit Itä-Saksaan ja Neuvostoliittoon pitää selvittää.”

LUE HEIKKISEN LAAJA HAASTATTELU:

Heikkinen huomauttaa, että Itä-Euroopan maissa tällaisiin prosesseihin on lähdetty.

”On syytä epäillä, etteivät täälläkään ihan kaikki jauhot olleet puhtaana pussissa. Tuntuisi kummalliselta, että jos Baltian maista ja Itä-Euroopasta epäkohtia on löytynyt, miksi niitä ei täältä löytyisi.”

29-vuotias ensimmäisen kauden kansanedustaja uskoo, että asia tullaan selvittämään vielä hänen poliittisen uransa aikana, vaikka kenties juuri nyt Suomessa on vielä tahoja, jotka eivät prosessia salli.

”Jonkinlainen totuuskomissio siihen varmasti tarvitaan, joka lähtee riippumattomana tahona asiaa perkaamaan. Tiitisen lista pitää kaivaa kaapista. Meillä on lähihistorian tabuja, joista ei ole sallittua puhua. Ei kansakunta voi kovin ehyt olla, jos emme ole sujut lähihistoriamme kanssa.”

Katso videohaastattelu:

LUE SEURAAVAKSI: