Kristillisdemokraattien nuorisojärjestö KD Nuoret vaatii valtion rahapeliyhtiön Veikkauksen toimintatapojen muuttamista.

Nykyisin Veikkaus ei järjestön mukaan pyri riittävästi ehkäisemään rahapeliriippuvuuden haittoja vaan päinvastoin yllyttää ihmisiä pelaamaan lisää.

– Monopoliasemaa perustellaan pelaamisesta aiheutuvien haittojen ehkäisyllä, mutta Veikkaus pyrkii jatkuvasti tekemään parempaa tulosta tarjoamalla enemmän mahdollisuuksia pelaamiseen. Suuremman voiton tavoittelu ja pelaamisen laajamittainen mainostaminen ovat ristiriidassa haittojen ehkäisyn kanssa. Pelaamisen lisääntyessä on selvää, että myös siitä aiheutuvat haitat lisääntyvät, KD Nuoret syyttää.

Koska Veikkaus ei ole kyennyt ehkäisemään riittävästi rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja, eivät sen nykyiset toimintatavat oikeuta sen monopoliasemaa, järjestö toteaa.

– Mikäli monopoliasema halutaan säilyttää jatkossa, tulee Veikkauksen toiminnan muuttua. Muussa tapauksessa on monopoli purettava ja markkinat avattava vapaalle kilpailulle, sanoo KD Nuorten puheenjohtaja Aleksi Sarasmaa.

KD Nuoret huomauttaa, että kymmenet tuhannet rahapeliriippuvuudesta kärsivät suomalaiset tuottavat suuren osan Veikkauksen vuosi vuodelta kasvavasta voitosta. Rahapelihaitat keskittyvät pääsääntöisesti huono-osaisille, kun taas ”merkittävä osa Veikkauksen tuotoista ohjautuu järjestöjen ja muiden toimijoiden kautta hyväosaisten hyödyksi”, KD Nuoret ihmettelee.

Nuorisojärjestö vaatii, että Veikkauksen tulee lopettaa rahapelien laajamittainen mainostaminen sekä ”pyrittävä pontevammin ehkäisemään rahapelaamisen aiheuttamia haittoja esimerkiksi vaatimalla pelaamiseen pakollinen tunnistautuminen ja vähentämällä peliautomaattien määrää merkittävästi”.