Vilske valtakunnansovittelijan toimistolla ei katoa mihinkään, vaikka Postin työriitaan saatiin sopu.

Sovittelussa on tänään torstaina Teollisuusliiton kemian sektori, perjantaina teknologiasektori ja lauantaina mekaaninen metsäteollisuus.

Työantajaliitto Kemianteollisuuden työmarkkinajohtajan Minna Etu-Seppälän mielestä on surkeaa, että kustannuskilpailukyvyn parantaminen näyttää unohtuneen.

”Onko yhteinen asia unohtunut?” hän kysyy.

Etu-Seppälän mukaan Teollisuusliitolla on ollut erittäin jäykät kannat työaikaa pidentäviin kiky-tunteihin.

Kemianteollisuudessa kiky-tunnit ovat työehtosopimuksen sisällä. Työnantajapuoli pitää niistä kiinni.

”Teollisuusliitto on ollut aika syvällä kiky-poterossaan neuvottelujen alusta lähtien. Heidän kantansa on ollut, että kiky-tunnit pois ja sitten vasta neuvottelut oikeasti liikkuvat eteenpäin”, Etu-Seppälä sanoi.

Teollisuusliiton lakot ovat alkamassa puolentoista viikon päästä. Etu-Seppälän mukaan toteutuessaan kolmen päivän lakko aiheuttaisi kemianteollisuudessa noin 160 miljoonan euron menetykset tuotantona ja liikevaihtona.

Kustannuksia alkaa syntyä jo ennen mahdollista lakkoa, sillä Etu-Seppälän mukaan joissain yrityksissä prosesseja pitää alkaa ajaa alas jo hyvissä ajoin ensi viikolla.

Lämmöt työmarkkinakierroksella ovat korkealla. Metsäteollisuus ilmoitti työsulusta isolle joukolle sahoja ja vaneritehtaita joulukuussa.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoi, että työsulkuilmoituksella halutaan vauhdittaa sopimusratkaisun syntymistä mekaanisessa metsäteollisuudessa.

Teollisuusliiton mukaan neuvottelut eivät ole kaatuneet ajanpuutteeseen tai ammattiliiton haluttomuuteen. Syynä ovat Teollisuusliiton mukaan työnantajapuolen täysin kohtuuttomat vaatimukset.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan työmarkkinoiden kokonaiskuva ei tällä hetkellä näytä kauhean hyvältä.

Työmarkkinakierroksen pään- avausta haetaan nyt sovittelusta. Päänavausta on odotettu Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työehtosopimuksesta. Palkankorotuksista ei ole sopua.

Keskeinen palikka ovat kiky-tunnit, joista Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto sopivat aikoinaan allekirjoituspöytäkirjalla.

Teollisuusliitto on katsonut, että kiky-tunnit lähtevät ilman kustannusvaikutusta. Teknologiateollisuuden mukaan työajan pidennyksen kustannusvaikutus on laskennallisesti 1,4 prosenttia.

Tästä sovun löytäminen osaksi ratkaisua työehtosopimuksen kustannusvaikutuksesta on melko hankalaa.

LUE MYÖS: