Nyt Suomen Audi- ja VW-asiakkaiden autoja aletaan kutsua päästökorjauksiin.

Trafi kertoo, että Saksan hyväksyntäviranomainen on tehnyt virallisen ilmoituksen Audien ja Volkswagenien takaisinkutsujen aloittamisesta. Ilmoitus velvoittaa valmistajia suorittamaan ajoneuvojen korjaamisen takaisinkutsukampanjana.

Saksan hyväksyntäviranomainen on arvioinut, että typpioksidipäästöjen (NOx) osalta manipuloidut ajoneuvot aiheuttavat vakavan vaaran kansanterveydelle tai ympäristölle. Saksan hyväksyntäviranomainen on tähän mennessä hyväksynyt valmistajan esittämät korjaustoimet osaan VW-konsernin malleista sekä tehnyt virallisen ilmoituksen ajoneuvojen korjaamisesta. Virallinen ilmoitus velvoittaa ajoneuvojen valmistajia suorittamaan ajoneuvojen korjaamisen takaisinkutsukampanjana.

Trafi on vastaanottanut takaisinkutsuilmoitukset VV-Auto Group Oy:ltä, joka toimii Audin ja Volkswagenin maahantuojana Suomessa. Ensimmäiset korjattavat mallit ovat 2,0-litraisella moottorilla varustetutAudi A4, A5 ja Q5 sekä Volkswagen Golf ja Amarok.

Trafi toimivaltaisena viranomaisena varmistaa, että kaikille takaisinkutsukampanjan piiriin kuuluville ajoneuvoille suoritetaan korjaavat toimenpiteet.

- Takaisinkutsukampanjan piiriin kuuluvien ajoneuvojen haltijoiden ei tarvitse vielä tässä vaiheessa tehdä mitään vaan ajoneuvot tullaan kutsumaan maahantuojien toimesta korjattavaksi, tarkentaa Trafin osastopäällikkö Toni Pallaspuro.

- Saksan hyväksyntäviranomainen ei ole vielä hyväksynyt kaikkien mallien osalta valmistajan esittämiä korjaustoimia. Iso-Britannian ja Espanjan hyväksyntäviranomaiset eivät ole vielä vahvistaneet hyväksymiensä Seat ja Skoda -merkkisten autojen korjaustoimenpiteitä eivätkä aikataulua, kertoo Pallaspuro.

- Maahantuoja lähettää takaisinkutsukirjeen asiakkaille, joiden autoja takaisinkutsu koskee. Kirjeen saatuaan asiakas voi varata ajan valtuutettuun merkkihuoltoon. Korjaustoimenpide kestää 30 minuutista tuntiin, ja vaivattomimmin korjaus hoituu huoltokäynnin tai esimerkiksi renkaanvaihdon yhteydessä. Korjaustoimenpide voidaan tehdä vain valtuutetussa merkkihuollossa ja se on asiakkaalle maksuton, kertoo VV-Auto Groupin viestintäpäällikkö Riitta Karjalainen.

Kun korjaustoimenpide on suoritettu, asiakas saa mukaansa todistuksen, jossa Volkswagen AG vakuuttaa, että toimenpiteet eivät vaikuta korjatun auton polttoaineenkulutukseen, moottorin tehoon, CO2-päästöihin, ajokäyttäytymiseen tai akustiikkaan. Korjauksella ei ole myöskään vaikutusta autojen verotukseen Suomessa, sillä typen oksidien (NOx) päästöjä ei käytetä Suomessa auto- tai ajoneuvoverotuksen perusteena, todetaan VV-Auton tiedotteessa.