Mahdollisuus keskustan noususta Antti Rinteen (sd) johtamaan hallitukseen saa osakseen suorasanaista kuittailua kokoomuksesta ja perussuomalaisista.

”Juuri kun ollaan ajateltu, ettei kepu voisi alemmas vajota, niin se tahtoo vaalitappionsa jälkeen muodostaa hallituksen kommunistien kanssa. Onko tämä todellista”, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kysy Twitterissä.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen puolestaan pohtii maakuntamallin kohtaloa.

”Mielenkiintoista nähdä myykö keskusta kaiken muun ja antaa demareille vielä lisäksi löperön talouspolitiikankin saadakseen vain 18 maakunnan sote-himmelin. Elämme mielenkiintoisia aikoja.”

Hallitustunnustelija Antti Rinne korosti lauantaina Helsingin Sanomien haastattelussa, että niin sanotulla kansanrintamahallituksella eli sdp:n, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton koalitiolla olisi eduskunnassa 117 paikkaa, kun taas sinipunalla eli sdp:n, kokoomuksen, vihreiden ja rkp:n koalitiolla vain 108 paikkaa. Tämä on tulkittu vahvaksi vihjaukseksi tulevasta hallituspohjasta.

Lue tarkemmin: Antti Rinne vihjasi hallituspohjasta HS:lle: ”Kansanrintamalla rkp:lla vahvistettuna olisi 117 paikkaa”

Keskustan eduskuntaryhmän enemmistö on Iltalehden tietojen mukaan kallistunut hallitukseen lähtemisen kannalle. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen linjasi lauantaina Helsingin Sanomille, että keskusta pitää ”hallitusovea viitisen senttiä raollaan”.

”Vaalien jälkeen arviomme on ollut, että oppositio on ensisijainen vaihtoehtomme. Tämä asento ei ole muuttunut. Olemme kuitenkin osaltamme pitäneet hallitusovea viitisen senttiä raollaan siltä varalta, että syntyy vaikeuksia saada maahan toimintakykyinen hallitus”, hän sanoi.

Lue myös: IL: Keskustan eduskuntaryhmän enemmistö on kallistunut hallitukseen lähtemisen kannalle – Antti Rinne aloittaa tapaamiset tänään

Useat kokoomusedustajat puolestaan ovat linjanneet, ettei puolue lähde samaan hallitukseen vasemmistoliiton kanssa. Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi perjantaina, että hänen mielestään on erittäin vaikeaa hallitustunnustelijalla löytää sellainen ohjelma, jossa sekä kokoomus että vasemmistoliitto voisivat olla mukana.

Antti Rinne aloittaa eduskuntaryhmien tapaamisen tänään sunnuntaina.

Ensimmäisenä hän tapaa kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kello 14. Sunnuntai-iltapäivän aikana Rinne tapaa myös perussuomalaisen eduskuntaryhmän ja keskustan eduskuntaryhmän.

Hallitustunnustelut jatkuvat maanantaina kello 15, jolloin Rinne tapaa vihreän eduskuntaryhmän. Sen jälkeen seuraavat vasemmistoliiton eduskuntaryhmä, ruotsalainen eduskuntaryhmä ja viimeisenä kello 18 kokoomuksen eduskuntaryhmä.

”No se on se kepu sitten kuulemma kuitenkin matkalla kansanrintama hallitukseen”, kokoomuksen konkarikansanedustaja Ilkka Kanerva totesi sunnuntaiaamuna Twitterissä.

Lisää aiheesta:

Tutkijat tarttuivat Antti Rinteen vihjaukseen hallituspohjasta: ”Aikamoinen temppu”

Tuliko nyt uhkavaatimus Antti Rinteelle? BenTV: ”Saa varautua siihen, että kokoomus ei sinne tule, vaikka kutsuttaisiin”